În luna Ianuarie 2020, am făcut o trecere în revistă a oportunităților de finanțare existente pentru anul 2020. Față de previziunile noastre inițiale, în Februarie 2020 a devenit evident că contextul politic nu ajută deloc când vine vorba de noi finanțări, în special cele guvernamentale. Din fericire însă, pe plan european ne bucurăm încă de o ofertă destul de bogată de programe de finanțare în domenii diferite de activitate, și în fiecare zi apar noi si noi oportunități.

Finanțări culturale

Începând cu data de 6 Februarie, în cadrul programului Europa Creativă pot fi depuse proiecte care vizează ”Music Education and Learning”. Finanțarea acordată este de maxim 30.000 Euro, cu o cofinanțare de 20%. Proiectele, care pot fi depuse până pe 6 Aprilie 2020, trebuie să vizeze organizarea de evenimente adresate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, prin care aceștia să dobândească pe cale informală cunoștințe despre muzică.

Până pe data de 17 Martie, în cadrul Europa Creativă este în continuare activ și apelul care vizează Cooperarea în Balcanii de Vest.  Proiectele trebuie depuse de un consorțiu de 5 firme, dintre care minim 2 din state aflate în curs de aderare (Albania, Bosnia și Herzegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia, Serbia) și minim 2 parteneri din statele membre UE. Se pot finanța diverse tipuri de activități de cooperare culturală cu până la 500.000 de euro, cu o contribuție proprie de 15%.

Tot în domeniul cultural, dar de data aceasta prin programul HORIZON 2020, operatorii culturali care au implementat în ultimii 2 ani un proiect aflat la granița dintre artă și tehnologie se pot înscrie până pe 2 Martie 2020 în concursul STARTS. Premiul acordat este de 20.000 de Euro, iar proiectul premiat va fi expus la Ars Electronica Festival în Septembrie 2020 la Linz.

O veste bună pentru sectorul cultural vine și de pe plan național – Administrația Fondului Cultural Național a confirmat lansarea Apelului II 2020 la data de 1 Martie 2020. Finanțările pentru proiecte culturale acoperă o mare varietate de domenii, de la teatru și dans la educație prin cultură sau protejarea patrimoniului. Sumele acordate diferă de la o arie tematică la alta și de la un apel la altul, însă în general asistența financiară este în jur de 60.000 lei.

Tot în luna Februarie 2020, Programul RO-CULTURA a anunțat relansarea apelului destinat Antreprenoriatului Cultural și a demarat o serie de seminarii de informare despre acest apel. Despre primul apel, am scris mai pe larg aici.

 

Finanțări pentru IMM

În luna Februarie, vestea bună vine de la Innovation Norway – până pe 28 Mai 2020 IMM-urile care doresc să investească în Industrie Verde, Creștere Albastră sau IT pot depune cereri de finanțare în cadrul celui de-al doilea apel destinat Creșterii IMM-urilor, finanțat prin fonduri norvegiene. Finanțarea acordată este cuprinsă între 200.000 și 2 Milioane de Euro, cu o rată a cofinanțării de 50%. În domeniul IT, spre exemplu, proiectele pot viza dezvoltarea de produse, procese sau soluții IT.

Tot în sectorul IT, start-up-urile care utilizează tehnologii blockchain/DLT pot aplica prin intermediul Horizon 2020 pentru o finanțare de 50.000 de euro, acordată în cadrul proiectului Blockchers. Finanțarea se acordă pentru un parteneriat format din start-up (dezvoltator de software) și IMM (client), pentru implementarea unei soluții IT la nivelul clientului.

 

Alte finanțări

În luna Februarie 2020, este deschis în continuare Active Citizens Fund. Programul are drept obiectiv consolidarea societății civile, a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Este de asemenea finanțat prin mecanismul granturilor SEE și norvegiene, iar finanțările acordate sunt cuprinse între 5.000 și 250.000 de Euro.

De asemenea, tot în Februarie 2020 pot fi depuse proiecte și în cadrul Programului Erasmus Plus. Proiectele, care trebuie sa vizeze educația copiilor, tinerilor sau a adulților, se depun în parteneriat de către minim 3 organizații, din minim 3 state membre UE. Finanțarea acordată, indiferent de numărul de parteneri, este de 12.500 Euro/lună de implementare (un proiect de 24 de luni, de exemplu, poate solicita maxim 300.000 Euro).

O noutate pentru luna în curs o reprezintă programul Raiffeisen Factory, finanțare rambursabilă de până la 50.000 de euro. Până pe data de 16 Martie 2020, antreprenorii care au o idee de afaceri pentru care doresc sa obțină o finanțare se pot înscrie în concursul organizat de Raiffeisen Bank. La final, aceștia vor primi un credit în condiții preferențiale, dar și asistență în dezvoltarea afacerii.

 

Finanțări disponibile în februarie 2020

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: