Dacă ești în căutare de finanțare la început de 2021, am făcut pentru tine un scurt rezumat al oportunităților din acest moment. Dacă vrei să începi o afacere, să dezvolți afacerea deja existentă sau un proiect non-profit, avem câteva noutăți la început de an.

Acest început de an este special în contextul pandemiei de COVID-19. Pandemia a prilejuit alocarea unor fonduri pentru susținerea afacerilor aflate în dificultate. Prin urmare, am dedicat prima secțiune fondurilor disponibile pentru firmele afectate de pandemie. Aceasta nu înseamnă însă că nu există și alte oportunități pentru anul în curs. Mai ales că toată lumea așteaptă semnarea unui nou acord de parteneriat cu Uniunea Europeană și demararea celor 8 programe de finanțare pentru perioada 2021-2027.

Doar un scurt avertisment, înainte de a începe enumerarea. Aproape niciodată finanțările existente pe piață nu se potrivesc 100% obiectivelor tale. De multe ori, găsești finanțări doar pentru anumite aspecte ale activității (salarii, echipamente, marketing, etc). Nu există acea finanțare perfectă care să-ți rezolve toate problemele. Gândește outside the box și fii pregătit pentru lumea reală: nu îți va da nimeni banii de care ai nevoie ca să începi o afacere de la zero! – nu fără anumite condiții. Always read the small print!

Noi căutăm mereu oportunități mai puțin cunoscute publicului, care pot reprezenta acel aha! moment de care ai nevoie.

Finanțări în contextul pandemiei COVID-19

HoReCa

Bani pentru cultură

Finanțare pentru cultură

AFCN sesiunea II/2021

Finanțările acordate de Administrația Fondului Cultural Național sunt printre cele mai predictibile finanțări existente pe piață. În fiecare an, au loc 2 sesiuni de finanțare, în perioadele 1-30 Martie și 1-30 Septembrie. Finanțările pentru proiecte culturale acoperă o mare varietate de domenii, de la teatru și dans la educație prin cultură sau protejarea patrimoniului. Sumele acordate diferă de la o arie tematică la alta, însă în general asistența financiară este în jur de 60.000 lei.

Părerea generală că finanțarea este destinată doar ONG-urilor este un mit. Se pot finanța și proiecte derulate de SRL-uri sau chiar PFA-uri. În plus, tipurile de activități eligibile sunt extrem de diverse. Suntem foarte mândri, la Business Teorema, că am scris și implementat cu succes proiecte finanțate de AFCN

Aici poți găsi mai multe informații despre cea mai recentă sesiune de finanțare AFCN. Îți poți face o idee despre cum funcționează programul.

Europa creativă

Programul de finanțare Europa Creativă este gestionat direct de Comisia Europeană și se află aproape de final. Pentru 2020 sunt cofirmate câteva din aceste ultime finanțări, printre care:

  1. Cooperare Culturală în Balcanii de Vest. Proiectele trebuie depuse de un consorțiu de 5 firme, dintre care minim 2 din state aflate în curs de aderare (Albania, Bosnia și Herzegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia, Serbia) și minim 2 parteneri din statele membre UE. Se pot finanța diverse tipuri de activități de cooperare culturală cu până la 500.000 de euro, cu o contribuție proprie de 15%. Mai multe informații, aici.
  2. Sprijin pentru realizarea de conținut audiovizual în proiecte individuale. Proiectele pot fi depuse de organizații care au ca obiect de activitate realizarea de opere audiovizuale, cum ar fi filmele de ficțiune, documentarele, animațiile, etc, dar și jocuri video. În funcție de tipul operei audiovizuale, finanțarea (în sumă fixă), variază între 30.000 și 60.000 Euro. Mai multe informații, aici.
  3. Sprijin pentru educația cinematografică. Apelul vizează atragerea publicului larg către operele audiovizuale prin organizarea unor evenimente dedicate, grupul țintă vizat fiind cel al tinerilor cu vârsta sub 19 ani. Proiectele trebuie depuse de un consorțiu format din cel puțin 3 parteneri, din 3 state diferite, dintre care minim 2 parteneri trebuie sa activeze în domeniul educației cinematografice. Valoarea minima a proiectului este de 200.000 Euro, cu o cofinanțare de 30%. Mai multe informații, aici.

Citește aici mai multe despre condițiile de finanțare pentru cele mai recente apeluri Europa Creativă!

RO-CULTURA

Programul de finanțare Ro-Cultura este finanțat din fonduri norvegiene și gestionat de Ministerul Culturii. Primele apeluri de proiecte au fost deschise în 2019, iar evaluarea proiectelor nu a fost finalizată până în prezent. În 2020, așteptăm deschiderea unor noi apeluri, însă până în momentul de față nici unul nu este confirmat.

Aici găsești mai multe informații despre cel mai recent apel Ro-Cultura.

În stare de bine

Programul În stare de bine este finanțat de Kaufland România. În fiecare an, sunt deschise unul sau două apeluri. Sunt finanțate proiecte din sfera culturală sau a vieții sănătoase cu până la 235.000 lei. Apelurile sunt destinate exclusiv ONG-urilor, iar pentru 2020 nu este încă confirmată perioada de depunere a proiectelor.

 

Finanțare pentru educație

Erasmus Plus – Parteneriate Strategice

Erasmus Plus este un alt program de finanțare stabil și predictibil. În fiecare an, în intervalul Februarie – Mai, organizațiile implicate în activități educaționale pot depune proiecte care vizează copiii, tinerii și adulții (învățare pe tot parcursul vieții). Proiectele se depun în parteneriat de către minim 3 organizații, din minim 3 state membre UE. Finanțarea acordată, indiferent de numărul de parteneri, este de 12.500 Euro/lună de implementare (un proiect de 24 de luni, de exemplu, poate solicita maxim 300.000 Euro). Nu există restricții cu privire la tipul organizațiilor care pot participa la implementarea proiectelor. Mai multe informații, aici.

Active Citizens Fund

Programul are drept obiectiv consolidarea societății civile, a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Este de asemenea finanțat prin mecanismul granturilor SEE și norvegiene. Începând cu data de 9 Ianuarie 2020, 8 apeluri de proiecte sunt deschise, dintre care 3 apeluri sunt cu depunere continuă și 5 cu termen de depunere:

  • Apel 1 – Participare civică în zone insuficient deservite (ongoing);
  • Apel 2 – Educaţie şi implicare civică (runda 1);
  • Apel 3 – Activism civic și advocacy (runda 1);
  • Apel 4 – Conştientizare privind drepturile omului şi tratament egal (ongoing);
  • Apel 5 – Sprijin strategic pentru drepturile omului şi tratament egal (runda 1);
  • Apel 6 – Mobilizarea grupurilor vulnerabile din zone insuficient deservite (ongoing);
  • Apel 7 – Acţiuni de advocacy pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile (runda 1);
  • Apel 8 – Dezvoltarea comunităților rurale interetnice (runda 1).

Finanțarea acordată depinde de la un apel la altul, variind între 5.000 Euro și 250.000 Euro. Mai multe informații aici.

POCU

Programul Operațional Capital Uman continuă să finanțeze proiecte din sfera educațională. Aflat la final de implementare, POCU impune potențialilor beneficiari și partenerilor lor ținte greu de atins. Pentru 2020, sunt deja anunțate apelurile Îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive din Valea Jiului în corelare cu nevoile pieței muncii sau Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa a II-a.

 

Finanțare pentru dezvoltarea întreprinderilor

HORIZON 2020

Programul Horizon 2020 se află de asemenea pe final de implementare. Este un program destinat activității de cercetare. În 2020, sunt încă multe apeluri deschise pentru companiile cu experiență, care pot dezvolta parteneriate valoroase. Horizon 2020 intervine în zone ca:

  • Excellent Science;
  • Industrial Leadership;
  • Societal Challenges;
  • Spreading excellence and widening participation;
  • Science with and for Society.

Finanțările acordate sunt de ordinul milioanelor de euro/proiect, accentul în procesul de evaluare căzând foarte mult pe caracterul inovator al ideii, pe calitatea parteneriatului și demonstrarea capacității de implementare. Mai multe informații, aici.

POCU

Începând cu toamna lui 2019, peste 100 de organizații au demarat implementarea proiectelor din cadrul apelului Solidar start-up. Apelul vizează înființarea de întreprinderi sociale. Proiectele din cadrul Solidar start-up se derulează în mai multe etape. Într-o primă fază, organizațiile selectate vor invita la programe de formare viitorii antreprenori. Aceștia vor elabora, pe durata acestor programe, un plan de afaceri. Planurile de afaceri vor participa la un concurs de idei. Antreprenorii selectați vor putea primi o finanțare de până la 100.000 de euro, cu condiția ca activitatea lor să aibă un scop social, respectiv să ofere un tip de beneficiu comunității. Regulile de obținere a finanțării de către fiecare antreprenor sunt la latitudinea organizațiilor care implementează apelul (exemplu aici).

START UP NATION, COMERȚ-SERVICII și Altele

Contrar zvonurilor apărute, programele gestionate de Agenția pentru IMM au fost incluse în bugetul pe 2020. Sumele alocate sunt însă mult mai mici decât în anii trecuți.

Pentru programul Start Up Nation, de exemplu, bugetul acoperă finanțarea a puțin peste 1.100 de proiecte. Noul ministru promite restructurarea programului, după o analiză a rezultatelor anterioare. Drept urmare, până la publicarea unor noi norme de aplicare, e greu de spus ce tipuri de proiecte vor avea șanse de a obține finanțare. Situația este similară și pentru celelalte programe gestionate de Agenția pentru IMM, condițiile acestora fiind incerte în acest moment.

Un lucru știm cu siguranță: nici în 2020 nu sunt bani pentru activități non-agricole in mediul rural (deschiderea unei pensiuni, de exempu). Știm, e o veste proastă pentru mulți… De altfel, pe măsurile dedicate din PNDR (6.2 și 6.4) nu mai sunt bani din 2017 și nici nu vor mai fi mai devreme de 2021-2022.

Scrie-ne dacă ți-am trezit interesul pentru vreunul din domeniile în care există finanțări disponibile! Folosește formularul de mai jos sau contactează-ne prin Whats-App!