Vineri, 30 Martie 2018, AIPPIMM a publicat prima variantă a normelor de aplicare pentru programul Start Up Nation 2018. Față de programul din 2017, procedura vine să clarifice câteva aspecte referitoare la eligibilitatea cheltuielilor, dar introduce și câteva restricții noi, provenite cel mai probabil din experiența anului 2017. Am punctat mai jos cele mai interesante modificări față de Start Up Nation 2017, mai ales că între timp AIPPIMM a retras de pe site normele de aplicare publicate. (Noi însă le-am salvat și le puteți consulta aici.)

Ce e nou?

Prima modificare interesantă apare în ceea ce privește autorizarea activității la locul implementării proiectului (Art. 3.2, lit. g). Astfel, codul CAEN nu mai trebuie să fie autorizat la momentul depunerii primei cereri de rambursare/plată, ci la momentul încasării acesteia. Cel mai probabil, la momentul verificării la fața locului a echipamentelor achiziționate se va solicita și certificatul constatator care să ateste autorizarea activității la sediul social/punctul de lucru. În 2017, acest certificat a fost solicitat la momentul depunerii cererii de rambursare/plată.

A doua modificare care merită atenție este că suspendarea locurilor de muncă se asimilează acum vacantării, Beneficiarul de finanțare Start Up Nation are, în această situație, un termen de 30 de zile pentru înlocuirea persoanei în cauză (Art. 3.2, lit. n). Tot referitor la locurile de muncă, apare și o precizare care clarifică momentul în care trebuie să fie făcute angajările: ”locurile de muncă se consideră a fi create prin proiect dacă sunt create și ocupate între data semnării acordului de finantare și data plății ultimei cereri de plată/rambursare”. Această precizare a apărut cel mai probabil ca urmare a faptului că în 2017 unii Beneficiari Start Up Nation au creat locurile de muncă imediat după depunerea planului de afaceri și înaintea semnării acordului de finanțare, dar aceste locuri de muncă nu pot fi considerate ca ”nou create” în cadrul finațării, ele fiind anterioare semnării acordului.

O veste bună pentru aplicanții din 2017 care nu au obținut finanțare: aceștia pot aplica la Start Up Nation și în 2018. Nu pot aplica însă cei care au obținut finanțare în 2017 pe un cod CAEN, iar în 2018 doresc să aplice pe un alt cod CAEN, nici măcar pe o societate distinctă.

Cea mai importantă modificare apare în ceea ce privește eligibilitatea cheltuielilor. AIPPIMM a decis în sfârșit să clarifice situația telefoanelor mobile, a tabletelor sau a dronelor, echipamente declarate neeligibile pentru Start Up Nation 2017, pentru că nu puteau fi încadrate conform H.G. 2139/2004. De asemenea, a fost clarificată și eligibilitatea corturilor de organizare evenimente, acestea putând fi încadrate la categoria de cheltuieli ”achiziționarea de spaţii de lucru”. În categoria cheltuielilor devenite neeligibile în 2018, a fost eliminată posibilitatea aplicanților cu codul CAEN 6201 de a achiziționa software la comandă, asta în condițiile în care în 2017 multe proiecte au fost respinse ca urmare a faptului că valoarea software-ului achiziționat a fost considerată prea mare. Din păcate, această restricție a fost extinsă și asupra licențelor, și, dacă normele de aplicare nu vor suferi modificări, aplicanții din 2018 cu cod CAEN 6201 nu vor putea achiziționa nici măcar licențe Windows sau Office.

Ce rămâne la fel?

Grila de evaluare rămâne neschimbată, la fel și lista de coduri CAEN eligibile.

Valoarea maximă a finanțării este tot 200.000 lei și, în ciuda zvonurilor, nu s-a introdus nicio contribuție proprie a Beneficiarului.

Tipurile de cheltuieli eligibile sunt aceleași cu cele din 2017.

Perioada de monitorizare a proiectului rămâne și ea aceeași: 2 ani pentru angajați și 3 ani pentru firmă.

Start Up Nation 2018 – prima varianta a normelor de aplicare
Etichetat pe:    

2 comentarii la „Start Up Nation 2018 – prima varianta a normelor de aplicare

Lasă un comentariu