Început în ultimele două zile lucrătoare ale anului 2018, programul Start-Up Nation a adunat până la termenul limită de depunere un număr de 33.514 proiecte. Povestea programului din 2018 este una complicată. Rămâne de văzut dacă Start Up Nation își va atinge obiectivul de stimulare a antreprenoriatului sau nu conduce decât la crearea unor noi afaceri nesustenabile.

Până la afișarea primului clasament intermediar al programului, am făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei programului din 2018.

Start Up Nation – promisiuni inițiale

Anul 2018 a început, la fel ca și anul 2019, cu îngrijorări referitoare la sursa de finanțare a programului Start Up Nation. Bugetul anului 2018 prevedea doar 700 milioane de lei credite de angajament, ceea ce ar fi permis semnarea doar a 3.500 de contracte, urmând ca diferența de 1,3 milioane de lei să fie solicitată la rectificarea bugetară. În ciuda acestui fapt, într-o conferință de presă susținută în luna Ianuarie 2018, Ministrul pentru Mediul de Afaceri a susținut că programul se va lansa în luna Aprilie 2018, urmând ca până la finalul lunii Ianuarie să fie publicate și noile norme de aplicare.

Sfârșitul lunii Ianuarie 2018 nu a adus noile norme, în schimb a adus un nou Ministru pentru Mediul de Afaceri, acesta promițând că programul va continua și în 2018 prin finanțarea a 10.000 de firme. Pentru a veni în sprijinul noului Ministru și în anticiparea programului din 2018, un grup de consultanți căruia i s-a alăturat și Business Teorema, a transmis Ministerului o serie de propuneri pentru îmbunătățirea programului.

Start Up Nation în chinurile facerii

La finalul lunii Martie 2018, Ministerul pentru IMM-uri a publicat o primă variantă a normelor de aplicare pentru noul program. Despre această primă variantă a normelor de aplicare am scris pe larg aici. După nici o zi însă, normele de aplicare au dispărut complet de pe site-ul AIPPIMM, fiind urmate de dispariția site-ului în sine! Cu toate acestea, în luna Aprilie 2018, un reprezentant al AIPPIMM Ploiești a declarat că programul pentru anul 2018 va începe, cel mai probabil, în luna Mai, condițiile pentru obținerea finanțării rămânând aceleași, inclusiv grila de punctaj. Având în vedere evoluția ulterioară a programului, merită menționat și că în cadrul aceluiași interviu reprezentantul AIPPIMM Ploiești a declarat că începând cu anul 2018 beneficiarii din București și Ilfov vor fi gestionați de noua Agenție IMM București.

În următoarele luni s-a așternut liniștea asupra programului Start Up Nation 2018. Abia în luna Iunie 2018 reprezentantul noii înființate Agenții IMM București a avansat ca termen de lansare a programului ”sfârșitul lunii iulie, cel târziu la începutul lunii august”. Optimismul a fost însă de scurtă durată pentru că la finalul lunii Iunie, într-un interviu acordat Agerpress, Ministrul pentru IMM a introdus o nouă motivație pentru decalarea termenului de lansare a programului: ”când va permite capacitatea operațională”. În cadrul aceluiași interviu, Ministrul a afirmat și că pentru anul 2018 se așteaptă la 30.000 – 40.000 de proiecte depuse.

În luna Iulie 2018, ”când va permite capacitatea operațională” a devenit ”în toamnă”. Asta în contextul în care programul Start Up Nationavea în continuare alocate credite de angajament doar pentru 3.500 de firme.  În August 2018, la rectificarea bugetară, programul a primit și cele 1,3 miliarde de lei credite de angajament de care mai avea nevoie pentru a putea fi semnate 10.000 de contracte în 2018.

În Septembrie 2018, Ministrul pentru IMM a anunțat că urmează o ordonanță de urgență pentru modificarea programului și că acesta va începe ”în toamnă”. Ordonanța nu a apărut nici în Septembrie. Pe 1 Octombrie 2018, Ministerul pentru IMM a publicat o propunere de modificare a grilei de evaluare care a luat pe toată lumea prin surprindere, mai ales că până la acest moment reprezentanții Ministerului asiguraseră beneficiarii că grila va rămâne aceeași. Noua variantă favoriza activitățile de servicii și depuncta industriile creative, în timp ce domeniul IT dispărea cu desăvârșire.

În plus, noua grilă introducea și un criteriu care dezavantaja puternic Bucureștiul și județele Ilfov și Cluj, lucru greu de înțeles în contextul în care, pentru București de exemplu, nu există alte programe de finanțare. Despre noua grilă, ne-am spus punctul de vedere aici, în scrisoarea transmisă Ministerului pentru IMM și în petițiile publice făcute pentru modificarea grilei de evaluare.

În urma reacțiilor venite din partea potențialilor beneficiari și a consultanților, la jumătatea lunii Octombrie Ministerul s-a declarat dispus să renunțe parțial la unele prevederi controversate, cum ar fi principiul primul venit – primul servit, dar reprezentanții acestuia nu s-au arătat dispuși să renunțe la depunctarea Bucureștiului și a județelor Ilfov și Cluj. Rezultatul tuturor discuțiilor a fost publicarea, la jumătatea lunii Octombrie, a unei noi propuneri de grilă de evaluare, care punea pe picior de egalitate toate tipurile de activități, cu excepția celor de comerț. Încă de la momentul publicării acestei noi variante, am atras atenția că lipsa unor criterii reale de departajare între proiecte va duce la o competiție artificială, în care fiecare antreprenor va încerca să pluseze la numărul de locuri de muncă create în cadrul programului.

Start Up Nation – forma finală

Lansarea oficială a programului a fost anunțată abia în luna Decembrie 2018,  când au fost publicate și grila finală de evaluare (aceeași din 16 Octombrie) și normele finale de aplicare. Așa cum era de așteptat, interesul antreprenorilor pentru program a fost unul foarte mare, chiar dacă unii se așteptau ca scoaterea din joc a județelor Ilfov și Cluj și a Municipiului București să scadă apetitul antreprenorilor pentru Start Up Nation. Aceștia și-au mutat însă afacerile în județele limitrofe și, profitând de faptul că aproape orice tip de activitate putea obține 100 de puncte, s-au înghesuit să depună proiectele în prima zi a programului. Așa s-a ajuns în situația în care pe 27 Decembrie 2018, la ora 10:00, serverul AIPPIMM s-a blocat, iar până la finalul zilei s-au depus 4.920 de proiecte, în condițiile în care la ediția din 2017 a programului în prima zi se depuseseră doar 677 de proiecte.

Marea întrebare: cu câte locuri de muncă nou-create se va obține finanțare?

Până la închiderea programului Start Up Nation 2018, care a avut loc pe 12 Februarie 2019, a urmat o bursă a zvonurilor legată de numărul de angajați necesari pentru a obține finanțare. Dacă la începutul depunerilor potențialii beneficiari considerau suficienți 3 angajați, până la final s-a ajuns la ipoteza că doar proiectele cu mai mult de 4 angajați au șanse de succes. La această zvonistică au contribuit din plin și declarațiile Ministrului pentru IMM, care a îndemnat la ”realism” și a sfătuit beneficiarii să se limiteze la ”doi – trei angajați”, în ciuda faptului că Ministerul a ignorat avertismentele venite din partea antreprenorilor și a consultanților că se va ajunge la o competiție artificială a locurilor de muncă dacă grila nu va fi modificată.

Până cel târziu la finalul lunii Februarie 2019, ar trebui să avem un clasament intermediar al proiectelor și să aflăm răspunsul la întrebarea ”câte locuri de muncă nou create sunt necesare pentru obținerea finanțării”. Pe baza clasamentului intermediar, va începe și verificarea efectivă a primelor 10.000 de  proiecte. Termenul limită de semnare a acordurilor de finanțare este 28 iunie 2019 pentru proiectele admise în limita bugetului și 15 noiembrie pentru cele de pe lista de așteptare. Până în iunie însă, Start Up Nation 2018-2019 ar trebui să aibă și buget, pentru că în varianta inițială de buget pe 2019 au fost alocate credite de angajament care permit semnarea a doar 2.200 de proiecte. Această propunere a fost ulterior modificată și programului i-au fost alocați banii necesari pentru toate cele 10.000 de proiecte finanțabile, dar rămâne însă de văzut și varianta de buget care va fi aprobată de Parlament.

Start Up Nation 2018 la final

Lasă un comentariu