În afară de caniculă, vara lui 2019 nu s-a remarcat prin ceva substanțial – în special când vine vorba de fonduri europene. Dacă în iulie 2017 se turau motoarele la maxim pentru Start Up Nation, iar în 2018 toată lumea făcea pronosticuri pentru noua ediție a aceluiași program, în vara lui 2019 s-a așternut liniștea peste programele de finanțare.

După atâta liniște, ar trebui să urmeze o recoltă de toamnă bogată în finanțări, mai ales că de zvonuri nu ducem lipsă. În cele ce urmează, facem o trecere în revistă a oportunităților pe care ni le poate aduce a doua jumătate a anului, funcție de domeniile de interes. Câte dintre ele se vor concretiza, vom afla la sfârșit de toamnă!

Finanțare pentru cultură

AFCN

Începând cu data de 1 Septembrie 2019, se lansează apelul de finanțare AFCN I/2020. În cadrul acestui apel vor fi finanțate, din fonduri guvernamentale, proiecte pentru artele vizuale, teatru, muzică, festivaluri, inițiative de educație prin cultură sau de protejare a patrimoniului material și imaterial. Contextul este delicat. Bugetul Ministerului Culturii a suferit o diminuare severă, iar bugetul apelului AFCN pentru Sesiunea II/2019 a fost la rândul său redus cu 30%. Logic, numărul de proiecte finanțate a scăzut. Drept urmare, pentru Sesiunea I/2020 ne putem aștepta la o concurență foarte mare. Informațiile despre apelul de proiecte sunt disponibile pe www.afcn.ro.

RO-CULTURA

Tot în domeniul cultural, până pe data de 8 Octombrie 2019 este deschis Apelul RO-CULTURA privind Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. Apelul, finanțat din fonduri norvegiene, vizează restaurarea obiectivelor cu statut de monument istoric, revitalizarea și punerea în valoare a obiectivelor restaurate. Solicitanți eligibili sunt instituțiile publice, UAT-urile, ONG-urile, dar și societățile comerciale. Atenție: Solicitantul trebuie să facă dovada deținerii unui drept real asupra monumentului istoric vizat de proiect (drept de proprietate, administrare sau concesiune). Informațile despre apelul de proiecte sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro. Apelurile de proiecte de mai sus sunt certe, însă există informații și cu privire la alte tipuri de finanțare.

Tot în cadrul programului RO-CULTURA, finanțat din fonduri norvegiene, ar trebui să se deschidă în 2019 și apelul care vizează Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă. Apelul ar reprezenta partea a doua a apelului destinat Antreprenoriatului Cultural, deschis în intervalul 15 Aprilie – 15 Iulie 2019. Componenta destinată minorității rome ar trebui să se lanseze în Decembrie 2019. Similar, apelul adresat restaurării și revitalizării monumentelor istorice are o componentă dedicată minorității rome. Ar trebui să se lanseze tot în Decembrie 2019.

Europa creativă

O zonă mai puțin explorată de companiile românești o reprezintă cea de fonduri europene acordate direct de Comisia Europeană. În domeniul culturii, cel mai cunoscut program este Creative Europe. Pentru toamna lui 2019, sunt planificate 4 linii de finanțare în domeniul Media. Mai multe informații despre Creative Europe pot fi găsite pe site-ul Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură – https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe.  

Întreprinderi

În ceea ce privește apelurile destinate întreprinderilor (micro sau IMM), avem multe întrebări și puține certitudini.

Fonduri europene POR 2.1A

Ce știm cu siguranță este că până pe data de 8 Noiembrie 2019 este deschis apelul POR 2.1A – Microîntreprinderi, în cadrul căruia se pot obține fonduri europene. În cadrul apelului, pot fi finanțate cu până la 200.000 de euro proiecte de extindere a unor afaceri existente din multiple domenii de activitate, însă de aplicat o pot face doar microîntreprinderile din Regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Vest și Centru.

Întrucât apelul a fost deschis pe 8 Iulie 2019, la 31 Iulie 2019 Agențiile de Dezvoltare Regională au publicat și o primă informare cu privire la numărul de proiecte depuse și gradul de acoperire a bugetului alocat. Cu excepția Regiunii Sud-Est, unde bugetul este acoperit în proporție de 98,2%, în celelalte regiuni antreprenorii nu par să dea buzna. Situația stă după cum urmează: Nord-Est – 52 proiecte depuse, 31% din bugetul alocat; Vest – 29 proiecte depuse, 44,94% din bugetul alocat; Centru – 32 de proiecte în evaluare, 35% din bugetul alocat; Sud-Vest – 68 proiecte depuse, 77,8% din bugetul alocat.

POR 2.2

Prin urmare, încă este timp pentru a scrie și depune proiecte de finanțare în cadrul apelului 2.1A. Dacă despre POR 2.1A – Microîntreprinderi avem informații clare, fratele lui mai mare POR 2.2 – IMM-uri este încă incert, lansarea fiind amânată de mai multe ori. Ca și POR 2.1, POR 2.2 s-ar afla tot la a doua ediție, însă modificările operate la Ghidul Solicitantului fac programul foarte puțin atractiv. Despre aceste modificări am scris și noi aici.

Comerț-Servicii / Microindustrializare

Nici programele finanțate din fonduri guvernamentale, prin Agenția pentru IMM, nu sunt clare pentru anul 2019. Avem o propunere de Norme de Aplicare pentru programul Comerț-Servicii 2019 și pentru programul Microindustrializare 2019, dar nicio informație despre data lansării lor. Publicarea, măcar și a unor propuneri de norme de aplicare pentru anul în curs, e totuși un semn că programele vor avea loc. Nu același lucru îl putem spune despre Start-Up Nation 2019.

Programul pare să aibă șanse din ce în ce mai mici să aibă loc și în 2019, în condițiile în care Oficiile Teritoriale pentru IMM nu au finalizat nici măcar semnarea acordurilor de finanțare pentru ediția din 2018 a programului. Desigur, după semnarea tuturor acordurilor, agențiile vor fi invadate de cereri de plată și de rambursare din partea beneficiarilor.

Inovare verde în industrie și ICT

Un apel interesant se anunță a fi cel destinat Inovării Verde în Industrie și ICT, finanțat prin fonduri norvegiene. Programul se află la cea de-a doua ediție, prima desfășurându-se în intervalul 24 Mai 2018 – 1 Octombrie 2018. În domeniul Inovării Verzi, proiectele depuse trebuie să vizeze dezvoltarea, implementarea și investițiile în tehnologii ecologice inovatoare, dezvoltarea de produse și servicii ”verzi” sau dezvoltarea și implementarea de ”procese de producție mai verzi”.

Pentru sfera ICT, activitățile eligibile sunt: dezvoltarea de produse/procese/soluții TI&C și dezvoltarea de produse/procese/soluții care utilizează componente TI&C. Pe pagina programului nu sunt încă disponibile informații despre apelul din 2019, însă pot fi vizualizate documentele relevante pentru apelul din 2018.

Horizon 2020

Un univers întreg de finanțări extrem de interesante, prea puțin accesate de companiile românești, îl reprezintă Programul Horizon 2020. Finanțat direct de Comisia Europeană, Horizon 2020 vizează în principal activitățile de cercetare și inovare, motiv pentru care este accesat mai ales de Universități și Centre de Cercetare care vor să obțină fonduri europene.

Horizon 2020 este însă deschis tuturor tipurilor de aplicanți din domenii diferite de activitate, de la Sănătate la ICT. Doar în domeniul IT, spre exemplu, sunt deschise în momentul de față apeluri ca Big Data Innovation Hubs, Artificial intelligence for manufacturing sau Next Generation Media. Mai multe informații despre fonduri europene prin programul Horizon 2020, precum și lista completă a apelurilor deschise, pot fi găsite pe site-ul Comisiei Europene.

Educație

Erasmus+

În domeniul educației, unul dintre cele mai populare programe este Erasmus+. Având un caracter multianual, programul are sesiuni de depunere în fiecare primăvară și toamnă. Data limită de depunere a proiectelor depinde de tematica acestora. Până pe data de 4 Octombrie 2019 mai pot fi depuse proiecte care vizează tineretul. Sunt încurajate proiectele care vizează creșterea ratei de angajare în rândul tinerilor sau promovarea unei cetățenii active. În perioada Februarie – Aprilie 2020 vor putea fi de asemenea depuse proiecte care vizează alte categorii de grupuri țintă – elevi sau adulți. Mai multe informații despre program sunt disponibile la www.erasmusplus.ro.

POCU

Tot în sfera educației se încadrează și apelurile de proiecte deschise în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU). Cunoscut în trecut ca POSDRU, acesta a fost unul dintre cele mai populare și mai vizibile programe finanțate din fonduri europene în România. Din păcate, birocrația din actualul exercițiu financiar l-a transformat într-un program mai puțin atractiv. Probabil așa se explică și de ce a devenit una dintre Cenușăresele absorbției fondurilor europene (penultimul loc în 16 August 2019). Un apel care poate prezenta interes este cel destinat formării profesionale pentru managerii si angajații care își desfășoară activitatea indepartamentele de resurse umane. Apelul este deschis până pe data de 18 Noiembrie 2019.

În afara programelor și apelurilor de mai sus, există și alte programe interesante, în funcție de obiectivele fiecărei organizații în parte. Cea mai bună sursă de informare este reprezintă Catalogul Surselor de Finanțare, publicat lunar de Agenția de Dezvoltare Regională Centru aici.

Recolta de toamna la fonduri europene

Lasă un comentariu