Pe 23 Octombrie 2018, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat unul dintre cele mai așteptate ghiduri ale anului 2018, respectiv ghidul pentru finanțare europeană Axa POR 2.2. Acest apel de proiecte se află la a doua ediție, după cea din 2017. Despre POR 2.2 2017 am scris mai multe aici. Despre varianta propusă pentru 2018, găsiți amănunte în cele ce urmează.

VALOAREA FINANȚĂRII

Deși este un apel adresat microîntreprinderilor și IMM-urilor, în anul 2018 MFE propune o valoare minimă a finanțării acordate de 1.000.000 de euro. Asta în contextul în care în 2017 finanțarea acordată a fost de maxim 1.000.000 euro. Cum cofinanțarea minimă a Solicitantului este de 30%, rezultă că firmele interesate să aplice trebuie să dispună de nu mai puțin de 428.571 euro contribuție proprie!

Încercând să înțelegem decizia referitoare la valoarea finanțării, ne-am întors în timp și am calculat valoarea medie a asistenței financiare nerambursabile solicitate în cadrul primului apel. Rezultatul este că în anul 2017 Beneficiarii au solicitat în medie o finanțare de 650.000 euro. În acest context, decizia majorării acestei valori la 1.000.000 euro este surprinzătoare.

REGIUNI ELIGIBILE

În legătură cu Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj, Bihor) apar informații contradictorii. Din diferite locuri se înțelege ba că e eligibilă, ba că nu mai e eligibilă pentru finanțare. În același timp, Regiunea Vest continuă să aibă o cotă de cofinanțare mai mare decât celelalte regiuni.

SOLICITANȚI ELIGIBILI

Capitolul referitor la eligibilitatea solicitanților este probabil printre puținele din ghid care nu suferă modificări față de ediția de anul trecut a programului. În continuare, sunt eligibile pentru finanțare europeană firmele cu cel puțin 1 an vechime și un număr de angajați cuprins între 3 și 249. Sediul trebuie să fie localizat în mediul urban. Cu titlu de excepție, pentru întreprinderile care au între 50 și 249 angajați, sediul poate fi în mediul rural. Este obligatoriu ca societatea să fi obținut profit din exploatare în anul anterior depunerii proiectului (2017).

INVESTIȚII ELIGIBILE

În continuare, rămân eligibile investițiile în construirea, extinderea spațiilor de producție/servicii și dotarea cu active corporale și necorporale. Nu mai sunt eligibile cheltuielile cu certificarea sistemelor de management al calității și cu internaționalizarea.

EVALUAREA PROIECTELOR

Deși în trecut și-a dovedit limitele, autoritățile par hotărâte să reintroducă în programele de finanțare europeană (și guvernamentală) sistemul primul venit-primul servit. În cazul POR 2.2, se menționează că ”cererile de finanțare conforme și eligibile care obțin cel puțin 75 de puncte intră în etapa de precontractare”. Cu alte cuvinte, un proiect de 75 de puncte va putea fi selectat în detrimentul unuia de 100 de puncte, dacă a fost depus mai devreme în aplicația MySMIS.

Folosit și în trecut, sistemul primul venit-primul servit a fost abandonat ca criteriu de selecție. Și pe bună dreptate: nu încurajează performanța, ci rapiditatea, iar în unele cazuri a provocat serioase suspiciuni de fraudă. Din păcate, constatăm că se încearcă reintroducerea acestui sistem. O tentativă similară a avut loc și pentru programul Start Up Nation.

În forma actuală, programul pare să se îndepărteze de obiectivele sale inițiale. Printre acestea: ”îmbunătățirea competitivității economice prin creșterea productivității muncii în IMM-uri”. Acest tip de finanțare pare mai degrabă potrivit pentru întreprinderile mari, cu putere financiară. Este puțin probabil ca o microîntreprindere să poată asigura o cofinanțare de 428.571 euro.

Finanțare europeană: Mici afaceri caută mari finanțări

Lasă un comentariu