Ultimele două săptămâni au fost unele deosebit de active în ceea ce privește programul Start-Up Nation. Printre conferințe, interviuri și zeci de comentarii pe rețele sociale, normele de aplicare s-au modificat, iată, din nou. Desigur, nici această variantă a acestor norme nu este una finală, nefiind publicată prin ordin de ministru, dar ne facem datoria de a trece în revistă cele mai importante diferențe față de varianta anterioară.

1.     Se modifică definirea ”caracterului inovativ” – ”Caracterul inovativ se va demonstra la prima cerere de rambursare/cerere de plată prin dovada de la producator / furnizor că bunurile achiziționate în proporție de minim 25% din valoarea planului de afaceri înglobează tehnologie/tehnologii și/sau softuri necesare desfășurării activității nu mai vechi de 3 ani”. În varianta anterioară a normelor de aplicare și a planului de afaceri, procentul solicitat era de 50%.

2.     Se redefinește noțiunea de ”echipamente tehnologice”. Astfel, acestea reprezintă ”toate bunurile descrise în grupele 2.1, 2.2. si 2.3.6. din H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, sau obiecte de inventar asimilate grupelor menționate”. Solicitanții care doresc obținerea unui punctaj suplimentar (10 puncte) trebuie în continuare să aloce mai mult de 50% din valoarea investiției unor astfel de echipamente.

3.     Se detaliază obligația de menținere a locurilor de muncă. Astfel, ”pentru locurile de muncă nou create în cadrul proiectului – dovada creării acestora se va face la data depunerii ultimei cereri de plată sau rambursare, cu contractul individual de muncă înregistrat, cu normă întreagă, încheiat pe perioada nedeterminată şi ulterior, pe o perioadă de raportare de doi ani după finalizarea implementării proiectului”. Prin ”finalizarea implementării” se înțelege momentul achitării ultimei cereri de plată/rambursare a ajutorului de minimis. Atenție, deci, pentru cei care doresc să își suporte salarii în cadrul proiectului: suplimentar față de 1 an (perioada maximă de decontare a salariilor), locurile de muncă vor trebui menținute cel puțin înca 2 ani, deci un salariat angajat încă de la începutul proiectului va fi plătit timp de 36 de luni (12 luni proiect + 24 luni asumate).

4.     Se precizează exact valoarea salariului maxim brut care poate fi decontată în cadrul proiectului. Ea este de 3.137 lei, la care se adaugă contribuția angajatorului. Pentru un SRL, costul lunar total cu un angajat la acest plafon maxim este de 3.860 lei, din care 2.200 lei salariu net și 1.660 lei contribuții către bugetul de stat.

5.     Intervin noi restricții la plata ajutorului de minimis. Astfel, ”decontarea se face numai pe bază de cerere de rambursare pentru valoarea salariilor, utilităților și chiriei aferente perioadei de după momentul semnării acordului de finanțare, pentru perioada de implementare”. Cu alte cuvinte, atât salariile cât si chiria vor trebui achitate din fonduri proprii, urmând să fie solicitate spre rambursare în maxim 3 tranșe. Pe cale de consecință, dacă în cadrul proiectului se prevăd salarii pe 12 luni, antreprenorul va plăti 4 luni până a putea solicita rambursarea cheltuielilor (considerând că va solicita salariile în 3 tranșe egale).

6.     Se introduc reguli cu privire la modul de solicitare de rambursare a cheltuielilor. ”La prima cerere de plată/rambursare, beneficiarul este obligat să deconteze integral activele corporale și software-ul necesar desfășurării activității”.

Dintre restricțiile existente în vechea formă a normelor de aplicare pentru programul Start-Up Nation, se elimină următoarele:

–        Nu pot beneficia de ajutor de minimis în cadrul Programului operatorii economici în situaţia în care există legături între structurile acţionariatului beneficiarului (…) personalul din cadrul MMACA/OTIMMC, afini şi rudele acestora până la gradul II inclusiv;

–        Persoana/persoanele angajate în urma implementării planului de investitii nu trebuie sa fi avut raporturi de muncă în ultimele 12 luni calendaristice cu asociatul/acționarul/administratorul.

Perioada următoare ar trebui să aducă cel puțin un anunț cu privire la data oficială de lansare a programului Start-Up Nation 2017, precum și informații despre creditele punte și instutuțiile financiare partenere. Sperăm ca normele de aplicare ale programului să nu mai sufere modificări, fiind deja la a patra variantă.

Față de ușurința în accesarea fondurilor anunțată de reprezentanții MMACA în diverse medii (a fost lansată inclusiv pretenția că beneficiarii nici nu vor avea nevoie de consultanți pentru întocmirea cererilor de finanțare și a planurilor de afaceri), în momentul de față normele și modelul pentru planul de afaceri sunt destul de complicate. Ceea ce nu ne împiedică să le urăm succes tuturor solicitanților.

sursa imagine

Start-Up Nation – ultimele noutăți
Etichetat pe:

Lasă un comentariu