Probabil că ai auzit de programul Start-Up Nation, care va finanța, doar în anul 2017, 10.000 de IMM-uri cu sume de până la 200.000 lei fiecare. Ești deja entusiazmat de faptul că nu trebuie să dispui de un capital inițial, ba mai mult, aportul tău financiar la proiect este 0%. Înainte însă de a începe să lucrezi la planul de afaceri și să înființezi o firmă, trebuie să ai în vedere că programul nu este lipsit de condiții, așa că ar fi bine să știi foarte bine ce NU trebuie să faci, dacă vrei să obții finanțare.
1. Să nu fi avut activitate pe același cod CAEN în anul anterior
”Întreprinderile beneficiare sunt întreprinderile înfiinţate după data prevăzută la alin. (1) – 30 ianuarie 2017 n.n. – de către persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de acţionar sau de asociat într-o altă întreprindere mică sau mijlocie care desfăşoară sau care a desfăşurat aceeaşi activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere”.
Cum legea de aprobare a programului Start-Up Nation face referire la o ”activitate autorizată”, îți recomandăm să interpretezi prevederea ca făcând referire atât la CAEN principal, cât și la CAEN secundare.
2. Să nu încerci să îți muți activitatea și angajații de pe o firmă pe alta
”Persoana/persoanele angajate în urma implementării planului de investiții nu trebuie să fi avut raporturi de muncă în ultimele 12 luni calendaristice cu asociatul/acționarul/administratorul”.
3. Să nu începi un business de care nu ești sigur
”În situaţia în care, pe perioada contractuală, precum şi pe durata celor 3 ani de monitorizare, beneficiarul ajunge în situația de închidere operațională, faliment, dizolvare sau insolvenţă, se va proceda la recuperarea ajutorului de minimis acordat prin Program”.
Sigur că orice start-up implică un grad de risc. Tocmai de aceea ai nevoie de un plan de afaceri solid. Dar dacă te gândești să încerci să obții finanțare doar pentru că se poate, gândește-te bine! pentru că, în cazul falimentului, vei fi obligat să returnezi întreaga finanțare obținută.
4. Să nu începi activitatea cu capital 0
”În cazul activelor achiziţionate, ajutorul financiar va fi acordat numai dacă acestea sunt puse în funcţiune cu respectarea reglementărilor tehnice aplicabile. În caz contrar, ajutorul financiar nu se acordă”.
„Reglementările tehnice aplicabile” prevăd, printre altele, că va trebui să negociezi cu furnizorii livrarea echipamentelor, cu plata la 30-60 de zile. În cazul în care aceștia nu vor fi de acord, trebuie să ai în vedere că ai putea fi obligat să suporți cheltuieli din fonduri proprii, urmând ca sumele investite să îți fie rambursate.
5. Să nu schimbi condițiile inițiale după obținerea finanțării
Atât condițiile de eligibilitate, cât și orice alt angajament luat, trebuie respectate ca atare după semnarea contractului de finanțare. Dacă ai declarat că vei angaja persoane defavorizate (și ai primit și punctaj suplimentar în evaluare pentru asta), vei putea înlocui un angajat defavorizat doar cu un alt angajat defavorizat.
În plus față de recomandările de mai sus, mai facem una, bonus:
6. Să nu te informezi doar de pe Facebook și, mai ales, să nu iei decizii pe baza informațiilor vehiculate pe rețele sociale!
Este de apreciat deschiderea reprezentaților Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și disponibilitatea lor de a răspunde întrebărilor adresate pe o platformă de socializare. Totuși, trebuie să ai în vedere că perioada de monitorizare a unei finanțări acordate prin programul Start-Up Nation este de 3 ani de la finalizarea investiției, iar în cazul unui control, atât reprezentanții MMACA, cât și ai Curții de Conturi, utilizează surse oficiale de informare – cum ar fi Monitorul Oficial.
De aceea, îți recomandăm să iei orice decizie pe baza informațiilor confirmate. Pentru programul Start-Up Națion, le găsești aici: http://www.aippimm.ro/articol/programe/start-up-nation-2017/start-up-nation-2017.