Au trecut 17 săptămâni de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței 10/2017, ordonanța de aprobare a programului Start-Up Nation. Din 17 săptămăni, Ordonanța 10 a petrecut cam 15 în Parlament, așteptând aprobarea, timp în care, în paralel, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriatului a început și publicarea de variante ale normelor de aplicare. În 17 săptămâni am ajuns deja la a (probabil) cincea variantă – recunoaștem că și nouă ne e greu să le mai ținem șirul.

Care sunt deci modificările suvenite săptămâna asta?

·       Antreprenorul va avea posibilitatea de a înlocui un salariat angajat în cadrul proiectului în termen de 30 de zile, în cazul în care în perioada de monitorizare (de 2 ani) a locurilor de muncă acestea devin vacante, din diverse cauze. ”La tipul locurilor de muncă se permit modificări în perioada de raportare între șomer, absolvent după anul 2012 sau persoană defavorizată definită conform legislației”.

·       Eligibilitatea autoturismelor: suma eligibilă se modifică din 36.000 lei exclusiv TVA în 36.000 lei inclusiv TVA.

·       Se introduce obligativitatea menținerii salariilor la același nivel și după finalizarea proiectului, pe durata celor 2 ani de monitorizare. ”Nivelul de salarizare pentru locurile de muncă nou create prin program pentru salarii solicitate prin cererile de rambursare/plată, trebuie menținut pe toată durata obligativității menținerii acestora, respectiv 2 ani de la finalizarea implementării proiectului”.

·       În situația în care la prima cerere de plată/rambursare, Beneficiarul renunță la o parte din echipamente, și drept urmare procentul acestora scade sub 50% din total proiect, valoarea totală a proiectului va fi diminuată automat astfel încât procentul să fie menținut.

·       Se introduce o nouă formă de previziuni financiare, asemănătoare până la identitate cu un bilanț contabil, inclusiv contul de profit și pierdere.

·       Se clarifică în sfărșit tipurile de investiții care intră la calculul pentru punctajul aferent echipamentelor tehnologice și software. Este vorba despre echipamente tehnologice (inclusiv echipamente IT), instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, instalaţii de încălzire sau climatizare, software-uri necesare desfăşurării activităţii, inclusiv licenţe și  software pentru comerţul on-line.

Așteptăm cu interes săptămăna 18!

sursa foto

Start Up Nation – săptămâna 17
Etichetat pe:

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: