Știm că aștepți să poți accesa în sfârșit fonduri europene în 2022. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat Ghidul consolidat al acțiunii 4.1.1. Aceasta reprezintă o ocazie de a accesa o finanțare de până la 1 milion de Euro din fonduri europene pentru „investiții în activități productive”. Am scris despre achizițiile eligibile și condițiile de finanțare aici. Versiunea consolidată în urma consultării publice reprezintă a patra variantă a acestui ghid. Nu știm cu siguranță dacă este versiunea finală.

Ghidul consolidat pentru acțiunea 4.1.1. apare împreună cu o listă de întrebări și răspunsuri transmise în perioada de consultare publică pentru versiunea 3 a ghidului. Dar nu toate modificările din răspunsurile Autorității de management al POC se regăsesc în Ghid. Putem deci specula că nici versiunea 4 Ghidului nu este cea finală. Rămâne de văzut câte dintre aceste modificări vor fi păstrate în ghidul final. 

MIPE are încă nevoie de timp pentru decide când și în ce formă va ridica bariera către fondurile europene. Până atunci, trecem în revistă cele mai recente modificări, cu bune și cu rele.

Care sunt cele mai importante criterii pentru a obține fonduri europene prin acțiunea 4.1.1?

  • Se elimină restricția ca societatea să nu mai fi primit finanțare pe acelasi cod CAEN. Această restricție elimina de la finanțarea europeană toate companiile care au primit finanțare în cadrul Masurilor 1 și 2, precum și HORECA. Se menține, așa cum era și normal, restricția ca societatea să nu fi beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice. Aceasta include fonduri europene în ultimii 5 ani, pentru aceleași activități. 
  • Se elimină criteriul de departajare în funcție de numărul locurilor de muncă nou create. În caz de punctaj egal, departajarea se va face în funcție de scăderea cifrei de afaceri la 31.12.2020 față de 31.12.2019. Dacă şi în urma aplicării acestui criteriu punctajele sunt egale, se aplică criteriul: data și ora depunerii proiectului de finanțare. Devine important să ai proiectul pregătit și să depui cât mai repede.
  • Ne-am lămurit că depunerea proiectului se va face în platforma IMM RECOVER. Cererile de finanțare se vor depune prin aplicația electronică IMM RECOVER, cu toate anexele solicitate prin Ghidul Solicitantului. Aceasta deoarece sistemul informatic MySMIS nu permite depunerea unui număr foarte mare de proiecte simultan. Doar proiectele care au primit aviz favorabil ca urmare a parcurgerii etapei de evaluare în IMM RECOVER vor fi transferate de către solicitanți în platforma MySMIS. ATENȚIE: Acest lucru înseamnă că Solicitanții trebuie totuși să pregătească proiectul și în formatul MySMIS. Acesta diferă semnificativ față de Planul de Afaceri și de structura platformei IMM RECOVER.

Ce nu ne-a plăcut (absolut deloc) la ghidul consolidat pentru POC 4.1.1

  • Întrebarea nr. 125 din Centralizatorul de propuneri și observații indică o modificare majoră a Ghidului. Valoarea grantului va fi de maximum 3 ori cifra de afaceri din anul 2019. Știam până acum că valoarea grantului solicitat trebuie să nu depășească de 5 ori valoarea cifrei de afaceri înregistrată în anul 2019. Dacă propunerea se va menține, vei putea accesa mai puțini bani. 
  • Devin eligibile societățile care au avut în anul 2020 cifra de afaceri zero. Această prevedere va crește serios competiția. Principalul criteriu de departajare devine procentul de scădere a cifrei de afaceri. Companiile cu o scădere de 100% a cifrei de afaceri vor avea cele mai mari șanse de a obține finanțare, în detrimentul celor care au avut activitate, chiar și redusă, în anul 2020. 
  • Interpretarea sintagmei „nu aduce prejudicii semnificative mediului” au rămas, ca și până acum, la latitudinea Solicitantului. Cu alte cuvinte, nu există nici o modalitate obiectivă de a evalua acest criteriu de evaluare. Criteriului i se atribuie 40 de puncte în evaluare! Toți solicitanții vor încerca obținerea punctajului maxim la acest criteriu, cu câteva cuvinte frumoase despre importanța protecției mediuliui. Vor adăuga câteva specificații tehnice ale echipamentelor, care să demonstreze că acestea sunt ”verzi”. Dar vor obține cu toții cele 40 de puncte sau vor fi depunctați de evalutori pe criterii necunoscute?

Anul acesta ar trebui să fie cel în care poți realiza din nou o investiție din fonduri europene. Sperăm să se întâmple cât mai curând. Scrie-ne dacă ai nevoie de ajutor în pregătirea cererii de finanțare și a documentelor necesare!

Fonduri Europene în 2022? – vești mai bune și mai puțin puțin bune din ghidul consolidat pentru acțiunea POC 4.1.1

Un comentariu la „Fonduri Europene în 2022? – vești mai bune și mai puțin puțin bune din ghidul consolidat pentru acțiunea POC 4.1.1

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: