Lansarea programului prin care toți antreprenorii afectați de pandemie speră să primească bani de la UE a fost amânată din nou. Mai grav, condițiile de departajare în caz de punctaj egal nu sunt nici acum clare. Ghidul pentru măsura POC 4.1.1. a fost repus în dezbatere publică.

La finalul lunii Februarie 2022, anunțam publicarea variantei ”consolidate” a Ghidului Solicitantului pentru POC 4.1.1.  despre MIPE și AMPOC afirmau despre această versiune că este și cea finală. Solicitanții urma să își pregătească proiectele pornind de la aceast ghid.

Iată că, o lună mai târziu, ne pregătim de lansarea POC 4.1.1. făcând un pas înapoi. Antreprenorii au din nou de așteptat lansarea primei măsuri din 2022 care le promite accesarea de finanțări care aduc bani de la UE.

Avem acum o nouă variantă consultativă de ghid! Publicată în data de 22 Martie 2022, noua versiune a ghidului se aseamănă izbitor cu cea anterioară. Excepție fac unele părți esențiale, respectiv criteriile de departajare a proiectelor la punctaj egal.  Înainte de a discuta despre aceste noi criterii, trecem în revistă istoricul acestora:

  • Varianta de Ghid 4.1.1. publicată în luna Septembrie 2021. Departajarea proiectelor se făcea în funcție de ordinea depunerii proiectelor. Avea prioritate proiectul care propune cea mai mare investiție care contribuie la obiectivele de mediu.
  • Varianta de Ghid 4.1.1. publicată în luna Decembrie 2021. Departajarea proiectelor se făcea după numărul locurilor de muncă nou create și data și ora depunerii proiectului.
  • Varianta consolidată de Ghid 4.1.1. publicată în luna Februarie 2022. Departajarea proiectelor se făcea în funcție de scăderea cifrei de afaceri la 31.12.2020 față de 31.12.2019 și data și ora depunerii proiectului.

Conform versiunii ghidului 4.1.1. publicată în data de 22.03.2022, departajarea proiectelor care obțin un punctaj egal se va face în funcție de:

  1. Productivitatea muncii în anul 2019 – cifra de afaceri împărțită la numărul mediu de angajați (are prioritatea solicitantul cu productivitate mai mare);
  2. Procentul alocat pentru achiziționarea de utilaje tehnologice din valoarea totală a grantului (prioritate procent mai mare);
  3. Locuri de muncă nou create în anul 3 de sustenabilitate (număr mai mare al locurilor de muncă):
  4. Data și ora depunerii proiectului.

Prezentul Ghid al Solicitantului rămâne în consultare publică 10 zile. Asta înseamnă 1 Aprilie 2022.

Sperăm ca versiunea FINALĂ a Ghidului Solicitantului să nu fie doar o păcăleală de 1 Aprilie!

Vin bani de la UE? – așteptarea continuă pentru POC 4.1.1.
Etichetat pe:        

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: