Ministerul Fondurilor Europene a lansat spre consultare publică Ghidul Programului „România Start-Up Plus”, în valoare de 105 milioane euro din alocarea aferentă Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Programul are ca obiective stimularea antreprenoriatului și crearea de locuri de muncă. Echipa noastră a analizat deja conținutul acestui ghid și a transmis MFE o serie de observații, în speranța că el va fi revizuit până la data lansării liniei de finanțare, respectiv 15 august 2016.

businessstartup

Până la deschiderea efectivă a apelului de proiecte, iată în continuare câteva aspecte importante pentru antreprenorii interesați de participarea la acest program:

1. Finanțările acordate în cadrul acestui program se desfășoară în doua etape distincte. Într-o primă fază, vor fi selectați administratorii fondurilor, practic intermediarii între MFE și antreprenori. Antreprenorii nu pot acesa în mod direct aceste finanțări! Administratorul fondurilor va fi cel care va selecta, pe bază de plan de afaceri, antreprenorii care vor fi finanțați. Din cauza modului de acordare a finanțărilor, antreprenorii nu vor avea acces la aceste fonduri mai devreme de anul 2017.

2. Antreprenorii vor primi finanțare în două tranșe de câte 50% din valoarea proiectului. A doua tranșă se va acorda numai după ce antreprenorul va face dovada ca a obținut venituri în valoare de cel puțin 25% din valoarea proiectului. Spre exemplu, daca un antreprenor obține o finanțare de 40.000 euro, acesta va primi într-o primă fază 20.000 euro, urmând ca după ce face dovada ca are încasări din activitatea curentă de cel puțin 10.000 euro să poată solicita și a doua transă.

3. Persoanele fizice care înființează afaceri nu trebuie să aibă calitatea de acționari sau asociați în alte companii.

Tot pentru startup-uri (dar doar în mediul rural) sunt disponibile finanțări și în cadrul PNDR, submăsura 6.2. Lista de coduri CAEN eligibile este una generoasă, incluzând de la activități de producție până la agroturism sau activități de prestări servicii. Prezentăm în continuare câteva aspecte importante pentru antreprenorii interesați de investiții în mediul rural:

1. Finanțările se acordă pentru PFA, Intreprinderi Individuale, Intreprinder Familiale, SRL (microintreprinderi și întreprinderi mici), SA – inclusiv cele înființate în anul depunerii cererii de finanțare (startup). Micro-întreprinderile şi întreprinderile mici trebuie să fie înregistrate şi să-şi desfăşoare activitatea propusă prin proiect în spaţiul rural (atât sediul social, cât şi punctul de lucru unde se realizează proiectul trebuie să fie amplasate în mediul rural).

2. Suma acordată este de 50.000 euro/proiect sau 70.000 euro/proiect în cazul activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism. Finanțarea este de 100% din valoarea proiectului.

Depunerea proiectelor în cadrul PNDR se va putea face începând cu data de 27 iulie 2016. Vă așteptăm cu întrebări legate de aspecte mai concrete.

OPORTUNITĂȚI DE FINANȚARE PENTRU STARTUP-URI
Etichetat pe:            

2 comentarii la „OPORTUNITĂȚI DE FINANȚARE PENTRU STARTUP-URI

  • 2nd februarie 2017 la 9:57 am
    Legătură permanentă

    Buna ziua,

    pentru culturi noi de plante in mediul rural se acorda finantari? Exista o abordare diferentiata in ce priveste finantarea functie de tipul culturii?

    multumesc.
    Cristian Furnea

    Răspunde
  • 6th februarie 2017 la 1:46 pm
    Legătură permanentă

    In anul 2016, culturile noi au fost finanțate în cadrul programului „Tânărul fermier” din PNDR. Finanțarea acordata prin acest program a fost standard, dar suprafața necesara pentru finantarea culturii a variat in funcție de tipul acesteia.
    Pentru 2017, deocamdată nu există informații cu privire la reluarea programului Tânărul Fermier.

    Răspunde

Lasă un comentariu