Start Up Nation a fost principalul program de finanțare disponibil pentru IMM-uri în 2017. Începând cu anul 2018, pe lângă programul Start Up Nation, antreprenorii aflați la început de drum pot beneficia de o nouă sursă de finanțare: programul Start Up Plus, al cărui debut îl așteptam încă de anul trecut. Drept urmare, dacă vrei ca în 2018 să începi o afacere, e bine să știi care sunt particularitățile Start Up Nation și Start Up Plus. Ca să îți fie mai ușor să alegi, am făcut o trecere în revistă a principalelor caracteristici ale celor două programe.
CINE DĂ BANII?
Programul Start Up Nation este finanțat direct de către Guvern, prin intermediul Agenției pentru IMM-uri. Parțial, Guvernul apelează la fonduri europene pentru finanțarea programului, dar tu ca antreprenor vei încasa sumele direct de la Agenția pentru IMM. Pentru a depune un proiect, trebuie să întocmești un plan de afaceri și să îl încarci pe platforma online dedicată (www.aippimm.ro). În funcție de punctajul realizat, proiectul tău va fi sau nu finanțat.
Programul Start Up Plus este finanțat din fonduri europene. Între tine (în calitate de beneficiar) și organismele europene există un intermediar, denumit ”administrator al fondurilor”. Acest administrator este la rândul lui o companie privată (sau un consorțiu) care a aplicat direct pentru obținerea fondurilor europene. Drept urmare, pentru a obține banii necesari demarării unei afaceri, va trebui să contactezi acești administratori. În plus, va trebui să participi la diverse activități pregătitoare, cum ar fi cursuri de antreprenoriat. Înființarea firmei o poți face doar după ce participi la aceste cursuri, al căror obiectiv este ca tu să poți elabora un plan de afaceri. De asemenea, multe cazinouri online care se află pe site-ul sportrinn.wordpress.com. Vei înscrie planul elaborat într-un concurs organizat de administratorul fondului, iar un juriu va evalua ideea ta de afaceri. Dacă ești declarat câștigător, vei obține finanțare.
VALOAREA FINANȚĂRII
În cadrul programului Start Up Nation poți obține maxim 200.000 lei (43.000 euro), finanțare 100%. În funcție de investiția pe care vrei să o faci, poți încasa această sumă chiar și într-o singură tranșă.
În cadrul programului Start Up Plus poți obține până la 40.000 euro, finanțare 100%. Banii se acordă însă în 2 tranșe, respectiv 30.000 euro tranșa 1 și 10.000 euro tranșa 2. Tranșa 2 o poți primi numai după ce dovedești ca ai avut încasări de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe. Cu alte cuvinte, trebuie ca afacerea ta să genereze venituri de cel puțin 9.000 euro pentru a putea solicita ultima tranșă de 10.000 euro.
CONDIȚII PENTRU APLICANȚI
La programul Start Up Nation poți aplica dacă NU mai ai calitatea de asociat într-o altă firmă cu același cod CAEN autorizat (indiferent dacă e vorba de CAEN principal sau secundar). Firma trebuie să fie înființată în 2018. Găsiți aici o scurtă arhivă cu articole despre Start Up Nation 2017 și aici câteva din concluziile noastre la sfârșitul programului. Pentru 2018 încă nu au fost publicate normele de implmentare.
La Start Up Plus, poți fi inclus în program dacă NU mai ai calitatea de acționar majoritar într-o altă firmă, indiferent de codul CAEN.
OBLIGAȚII ȘI CONDIȚII PENTRU UN PUNCTAJ BUN
Pentru a avea șanse de a obține finanțare în cadrul Start Up Nation (având în vedere punctajele foarte ridicate de anul trecut), trebuie să creezi minim 2 locuri de muncă, ambele dedicate unor absolvenți/șomeri/persoane defavorizate. Locurile de muncă trebuie menținute 2 ani de la ultima rambursare primită. O a doua condiție esențială este ca afacerea ta să aparțină unui domeniu favorizat, care necesită achiziționarea justificată a unor echipamente tehnologice. Domeniile privilegiate în 2017 au fost cele care presupun producția de bunuri și domeniul IT.
Pentru programul Start Up Plus, ai obligația creării tot a 2 locuri de muncă, care trebuie menținute minim 18 luni.
ARIA GEOGRAFICĂ
Programul Start Up Nation se adresează firmelor de pe tot teritoriul țării, din mediul urban și rural.
Programul Start Up Plus se adresează doar firmelor din mediul urban, cu excepția celor din regiunea București-Ilfov. De asemenea, în cadrul acestui program nu pot avea calitatea de antreprenori persoanele cu domiciliul în București sau Ilfov.
DATA DE LANSARE
În 2018, Start Up Nation este anunțat pentru luna Aprilie. Așteptăm cu interes normele de implementare. În 2017, de la momentul depunerii proiectelor și până la momentul încasării efective a banilor și finalizarea investiției au trecut aproximativ 6 luni, ceea ce reprezintă o durată mică față de alte programe.
Pentru Start Up Plus, intermediarii au început în această perioadă selectarea antreprenorilor (persoane fizice) care vor face parte din grupul țintă vizat. Cum aceștia vor parcurge o serie de etape prealabile înființării firmelor, banii vor fi disponibili abia spre finalul anului.
Dacă vrei să afli noutăți despre cele două programe, abonează-te la newsletter-ul nostru! Dacă vrei să intrăm mai mult în detalii, nu ezita să ne contactezi!