9 luni au trecut de la anunțarea programului Start-Up Nation, dar afacerile nu s-au ”născut” încă. Evaluarea proiectelor se dovedește una extrem de anevoioasă, Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM anunțând în data de 22 Septembrie prelungirea termenului oficial de semnare a contractelor de finanțare. Conform Normelor de Aplicare pentru programul Start-Up Nation, semnarea tuturor contractelor de finanțare trebuia încheiată în data de 29 Septembrie, noul termen anunțat fiind cel de 15 Octombrie. Motivul invocat? ”Pentru a da posibilitatea tuturor aplicanților să obțină documentația necesară semnării acordurilor și să se prezinte la sediul Agențiilor conform programărilor”. Realitatea este însă că Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului nu au finalizat etapa de evaluare a planurilor de afaceri depuse. Nici nu sunt semne că evaluarea se va finaliza curând, în contextul în care din ce în ce mai mulți solicitanți respinși la finanțare depun contestații.

Iată care este situația evaluării planurilor de afaceri, conform informațiilor pe care le deținem în momentul de față, pe fiecare Oficiu Teritorial în parte. Numerele RUE trebuie luate sub beneficiu de inventar, evaluarea proiectelor nefiind făcută strict în ordinea numerelor RUE.

·       OTIMMC BRAŞOV (pentru județele Braşov, Covasna, Sibiu) – RUE 62xx

·       OTIMMC CLUJ-NAPOCA (pentru județele Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj) – RUE 65XX

·       OTIMMC CONSTANŢA (pentru județele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea) – RUE 63xx

·       OTIMMC CRAIOVA (pentru județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea) – RUE 59xx

·       OTIMMC IAŞI (pentru județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) – RUE 20xx

·       OTIMMC PLOIEŞTI (pentru județele Argeş, Bucureşti, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman) – RUE 63xx

·       OTIMMC TÂRGU MUREŞ (pentru județele Harghita, Mureş, Alba) – RUE 45xx

·       OTIMMC TIMIŞOARA (pentru județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş) – 46xx

Până în prezent, oficiul teritorial care pare să proceseze cel mai greu planurile de afaceri este cel de la Iași. Pentru o perioadă, și cel de la Ploiești a procesat greu aplicațiile depuse, dar în ultimele două săptămâni pare să recupereze. OTIMMC Ploiești însă se confruntă în momentul de față cu o altă situație – un număr mare de Solicitanți au contestat deciziile de respingere a proiectelor. Această situație se întâlnește în special la aplicanții cu cod CAEN 6201, care s-au trezit cu softurile si telefoanele pentru testarea aplicațiilor declarate neeligibile, fapt ce a condus la scăderea procentului de echipamente tehnologice și software sub pragul de 50%, proiectele fiind automat respinse.

În ceea ce îi privește pe cei care au semnat deja acordurile de finanțare, aceștia sunt puși în situația de a nu putea demara implementarea proiectului. Astfel, acordul de finanțare nu intră în vigoare la semnarea lui, ci ulterior, după întocmirea unui act adițional care se încheie în momente diferite în funcţie de mecanismul de decontare selectat, respectiv (Art. 3 din Acordul de Finanțare):

a.     Pentru mecanismul cererii de rambursare în situaţia în care beneficiarul a optat pentru un credit la una din cele trei instuţii de credit partenere conform art. 6.16 alin. 5 din procedură, actul adiţional se încheie la momentul imediat următor semnării contractului de credit, beneficiarul prezentând la A.I.M.M.A.I.P.E. o copie conform cu originalul a acestuia.

b.     Pentru mecanismul cererii de rambursare în situaţia în care beneficiarul NU a optat pentru un credit, actul adiţional se încheie la momentul imediat următor alocării creditelor bugetare aferente Programului Start-up Nation implementat de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (M.M.A.C.A.);

c.     Pentru mecanismul cererii de plată, actul adiţional se încheie la momentul imediat următor alocării creditelor bugetare aferente Programului Start-up Nation implementat de catre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (M.M.A.C.A.).

Cu alte cuvinte, singurii beneficiari care pot începe implementarea proiectelor în perioada următoare sunt cei care optează pentru un credit punte și îl și obțin de la una dintre băncile partenere. Restul beneficiarilor așteaptă… ALOCAREA CREDITELOR BUGETARE!

Până în prezent, nici un antreprenor nu a demarat efectiv implementarea proiectelor, nefiind semnat nici un act adițional conform procedurii descrise mai sus. De altfel, băncile partenere se află într-o continuă revizuire a condițiilor pentru creditele punte, dovadă a faptului că nimic nu e definitiv încă. De cealaltă parte, despre creditele bugetare se poate spune doar că rectificarea bugetară a fost aprobată în ședintă de gurvern în urmă cu mai bine de două săptămâni, dar acest lucru pare să nu fi avut nici un impact asupra celor care așteaptă demararea proiectelor în cadrul Start-Up Nation.

imagine de aici.

Start Up Nation – Raport despre starea națiunii de antreprenori

Lasă un comentariu