În data de 15 noiembrie 2017 s-a încheiat etapa de evaluare și selectare a proiectelor câștigătoare în cadrul programului Start Up Nation, sesiunea 2017. Termenul de finalizare a evaluării (amânat de două ori) s-a prelungit cu mai mult de două luni peste cel prevăzut de schema de ajutor de minimis.
În perioada dintre închiderea sesiunii de depunere proiecte și finalizarea evaluării, am urmărit cu atenție informațiile vehiculate și confirmate în spațiul public și am realizat o listă de recomandări și avertizări pentru cei care vor să aplice în programul Start Up Nation, sesiunea 2018.
1. Codul CAEN NU este o simplă formalitate
În mediul privat, mulți antreprenori consideră codul CAEN corespunzător activității desfășurate o formalitate, apreciind că o potrivire aproximativă între CAEN și activitate e suficientă. De aceea, mulți aplicanți Start Up Nation 2017 nu au acordat suficientă atenție selectării unui cod CAEN adecvat. E drept, și definirea codurilor CAEN este destul de ambiguă și lasă loc de interpretări din partea evaluatorilor. Problemele cele mai mari au fost pe CAEN 6201, 6312, 7311 și 7420, în special în ce privește eligibilitatea achizițiilor. Multe achiziții au fost respinse pe motiv că nu se justifică în fluxul de activități corespunzător CAEN-ului ales.
De exemplu, pentru CAEN 6201 – „Activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client)” a fost declarată neeligibilă achiziția de software, motivul invocat fiind că ”achiziția de software solicitată pentru finanțare nu se justifică în fluxul tehnologic al activității”. Situația s-a repetat și pentru CAEN 6312 – „Activitati ale portalurilor web”. Cum scrisorile de respingere a proiectelor sunt copy-paste una după alta, fără argumente pentru fiecare proiect în parte, putem presupune că motivul real al respingerii se găsește într-o politică de evaluare tacită, care nu regăsește în normele de aplicare.
Un alt exemplu: cei care au aplicat pe CAEN 7311 – „Activități ale agențiilor de publicitate” pentru a achiziționa echipamente de personalizare de produse publicitare (gravare, imprimare, etc) au fost respinși întrucât această activitate este aferentă de fapt CAEN 1812 – „ Alte activități de tipărire n.c.a”. Atenție însă – CAEN 1812 exclude imprimarea materialelor textile și a articolelor de îmbrăcăminte, așa că cel mai probabil va trebui să vă adaptați lista de achiziții la codul CAEN ales, găsirea unei potriviri 100% între activitate și CAEN fiind destul de dificilă.
Antreprenorii care au ales CAEN 7420 – „Activități fotografice” s-au lovit la rândul lor de ambiguitatea acestui cod, respectiv de faptul că el nu prevede în mod explicit și activități de videografie, pe lângă fotografie. Drept urmare, camerele video au fost considerate neeligibile pe acest cod CAEN. Desigur, majoritatea celor care activează în domeniu o fac în cadrul CAEN 7420, dar, dacă vreți ca achiziția unei camere video să fie eligibilă, ar fi bine să alegeți o cameră foto care are și funcție de filmare. Și atenție, tot la CAEN 7420: orice baterie este considerată consumabil și nu este eligibilă pentru finanțare!
2. Legislația este depășită de progresul tehnologic
Încadrarea echipamenetelor pe care vreți să le achiziționați trebuie făcută conform unei Hotărâri de Guvern din anul… 2004! Mai exact, este vorba de H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe. Cum în 2004 cel mai bine vândut model de telefon mobil a fost Motorola RAZR, nu e de mirare că aplicanții Start Up Nation s-au trezit cu smartphone-uri, tablete sau drone neeligibile, întrucât acestea cu greu pot fi încadrate printre echipamentele specificate în H.G. 2139. În plus, nu a fost chip ca antreprenorii să explice că smartphone-urile sunt destinate testării unor aplicații, și nu uzului personal. Evaluarea, ca și H.G. 2139, nu e neapărat la zi cu ultimele tehnologii.
3. Bugetul nu este orientativ
Când vă întocmiți bugetul, trebuie să porniți de la premisa că nu veți mai putea modifica în el nicio virgulă. După aprobarea proiectului, nu veți mai putea modifica denumirea produselor, realoca sume între linii bugetare și nici măcar corecta erori apărute la introducerea bugetului. Spre exemplu, dacă ați prevăzut achiziția unei Dacii Logan, nu veți putea niciodată achiziționa un alt model de autoturism. Tocmai de aceea, în momentul în care întocmiți bugetul proiectului trebuie să vă asigurați că produsele introduse au o denumire generică și că nu menționați niciun brand.
Lipsa de flexibilitate în ceea ce privește bugetul se aplică, din păcate, și la modificarea unor condiții externe, pe care nu le puteți controla. Creșterea salariului minim pe economie sau creșterea cursului valutar pentru produsele care trebuie importate vor fi suportate din fonduri proprii, chiar dacă faceți economii pe alte linii bugetare.
4. Creditul punte nu e o glumă
În perioada de promovare a programului Start Up Nation, mulți antreprenori au fost atrași de ideea finanțarii investiției prin intermediul unui credit punte obținut în condiții extrem de avantajoase față de liniile de credit uzuale: fără garanții, fără avans, rată a dobânzii aproape de zero. Evident, în economia de piață un astfel de credit nu există, si nu puțini au fost cei surprinși de obligativitatea încheierii unui contract de fidejusiune – adică de garantare cu bunuri personale. Întrebați în repetate rânduri cu privire la acest aspect, reprezentanții băncilor partenere au precizat că fidejusiunea e o clauză standard în orice contract de credit. De aceea, pentru 2018, vă recomandăm să fiți circumspecți atunci când ceva pare prea bun ca să fie adevărat. De obicei, așa e!
5. Punctajul a contat mai mult decât ne imaginam
În lunile premergătoare deschiderii sesiunii de proiecte, cea mai frecventă întrebare pe care am primit-o de la antreprenorii care se pregăteau să aplice în cadrul proiectului a fost: cu ce punctaj credeți că se va putea obține finanțare? Așteptările erau probabil în jurul scorului de 80 de puncte, influențate și de rata slabă de participare, în primele săptămâni după deschiderea aplicației, când estimam că nici nu se va atinge numărul de 10.000 de proiecte pe care autoritățile susțineau că ar fi pregătite să le finanțeze.
În final, au fost finanțate doar proiectele cu 100 sau 95 de puncte, și câteva proiecte cu 90 de puncte (cele cu număr mare de angajați). Concluzia, din acest punct de vedere, este că trebuie să vă așteptați la o concurență puternică, în orice program de finanțare, european sau guvernamental. O consecință imediată a acestei situații este că trebuie să vă asigurați că maximizați punctajul estimat, dar în același timp vă calculați riscurile. Recomandarea noastră este să apelați la un consultant pentru scrierea proiectului și calcularea punctajului estimat, precum și pentru clarificarea reponsabilităților care decurg din asumarea anumitor criterii pentru obținerea de puncte suplimentare.
Și un sfat de final…
Înarmați-vă cu multă răbdare!
Programul Start Up Nation are meritul de a fi făcut mult mai vizibile problemele accesării de finanțări nerambursabile, probleme de care, până acum, se lovise un număr mult mai mic de antreprenori. De aceea, e bine să știți că 4 luni scurse de la momentul depunerii proiectului și până la momentul selectării proiectului reprezintă o perioadă chiar scurtă de timp, spre deosebire de cazul fondurilor europene, unde evaluarea poate dura chiar și mai mult de un an de zile.
Dacă ați trecut de filtrul evaluării, trebuie să vă înarmați cu răbdare și pentru etapele care urmează: obținerea creditului punte (dacă ați optat pentru credit) și derularea achizițiilor. Obținerea creditului poate dura mult mai mult decât ați anticipat și vă poate da peste cap graficul de implementare al proiectului, din cauza întârzierilor în procesarea dosarelor de către Fondul de Garantare. Dacă v-ați achiziționat vreodată o casă prin programul Prima Casă, știți deja că procesarea tuturor documentelor de către Fond se face extrem de lent.
Dacă nu ați optat pentru credit punte și doriți plata furnizorilor prin cerere de plată, tot cu răbdare trebuie să vă înarmați, când vine vorba de identificarea furnizorilor care să accepte plata la 60 de zile. Deja, mulți furnizori mari refuză să livreze produse în cadrul programului Start Up Nation. Refuzul lor este oarecum de înțeles, pentru că investiția în stocuri ar fi una semnificativă, iar perspectiva recuperării banilor nu tocmai 100% sigură. De aceea, la întocmirea bugetului proiectului, gândiți-vă de unde ați putea achiziționa produsele, în special acolo unde numărul furnizorilor pe piață e foarte redus, pentru că s-ar putea să vă treziți în situația de a nu putea face achiziția. Discutați cu furnizorii înainte și, dacă anticipați o astfel de problemă, optați mai bine pentru un credit punte.
Celor care vor sa aplice în 2018 le urăm mult succes, iar celor care au început implementarea proiectelor în 2017 le urăm spor! Și, scuze că o mai spunem o dată: multă răbdare!
Pingback:START UP NATION vs. START UP PLUS - Business Teorema
Pingback:Start Up Nation - înscrie-te în program! - Business Teorema
Multumesc pentru informatii. Vreau sa aplic si eu la acest program, iar detaliile tale sunt de mare ajutor 🙂