A trecut aproape o săptămână de la anunțarea primelor rezultate parțiale ale Start Up Nation 2018. Toată lumea a început să își pună întrebarea ce se va întâmpla în continuare cu cei peste 33.000 de aplicanți. Vor fi excluși de la finanțare cei cu peste 5 angajați pentru că afacerile nu sunt sustenabile? Au șanse să obțină finanțare cei cu număr RUE mai mare de 10.000? Se vor face interviuri cu aplicanții? Se vor cere dovezi privind solvabilitatea?

În ultima săptămână, au curs supoziții si presupuneri cu privire la ce ar trebui să se întâmple mai departe. Multe dintre ele provin din dezamăgirea sinceră a aplicanților cu privire la rezultatele programului. Cu privire la ce se va întâmpla în continuare ne putem face o idee, atât din procedura de implementare, cât și din experiența ediției 2017.

Afișarea listei aplicanților în ordinea atribuită de Registrul Unic Electronic

AIPPIMM a afișat deja în data de 15 Februarie 2019 lista completă a aplicanților, aceasta incluzând 33.514 înregistrări. Atenție însă – față de momentul încrierii online a planurilor de afaceri, din listă nu a fost eliminată nici o înregistrare! Drept dovadă, primul aplicant și-a completat numărul de telefon în locul numărului de angajați, iar al doilea aplicant a trecut ca număr de angajați toată populația României.

Verificarea planurilor de afaceri

Conform schemei de ajutor de minimis, prin implementarea programului se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de maxim 10.000 de beneficiari. Finanțarea pentru aceste proiecte a fost deja asigurată prin bugetul de stat pe anul 2019, unde au fost prevăzute 2 miliarde de lei credite de angajament, suficient pentru semnarea celor 10.000 de contracte de finanțare. AIPPIMM a anunțat însă că vor fi verificate un număr de 13.005 planuri de afaceri, pentru constitui și o listă de rezervă pentru proiectele respinse sau ale căror beneficiari renunță la finanțare.

Ce șanse au aplicanții cu număr RUE peste 10.000?

Până la verificarea efectivă a planurilor de afaceri, e greu de spus care va fi rata de respingere a proiectelor. În 2017 de exemplu, din primele 7.000 de planuri verificate, 899 au fost declarate respinse. Asta înseamnă o rată de respingere de 12,84%. Dacă rata de respingere ar rămâne aceeași, rezultă că doar proiectele până la RUE 11.300 ar avea o șansă. În plus, cum în Start Up Nation 2018 conținutul planului de afaceri  fost mai simplu decât în 2017, este posibil ca rata de respingere să scadă.

Ce anume se verifică?

În ciuda speranțelor că vor fi eliminate în procesul de evaluare proiectele care nu sunt sustenabile, din experiența anului 2017 știm că elementele pe care se concentrează procesul de evaluare sunt altele:

  • Eligibilitatea cheltuielilor, respectiv ca acestea să fi fost corect încadrate conform tipurilor de cheltuieli eligibile. În cazul în care o cheltuială nu se regăsește în lista celor eligibile, ea va fi eliminată, dar asta nu duce la respingerea proiectului.
  • Concordonța dintre codul CAEN și lista de achiziții propusă. În cazul în care evaluatorul consideră că un echipament nu este aferent obiectului de activitate, el poate fi eliminat din listă, dar, din nou, acest lucru nu atrage și respingerea proiectului.
  • Încadrarea corespunzătoare a echipamentelor tehnologice în clasele 2.1, 2.2. și 2.3.6. din catalogul de mijloace fixe.

În această etapă, unul dintre motivele pentru respingerea proiectului poate fi tăierea anumitor tipuri de cheltuieli. Aceasta poate să ducă la scăderea procentului de echipamente tehnologice sub pragul de 60% din valoarea proiectului. În caz contrar, orice cheltuială poate fi declarată neeligibilă sau reîncadrată fără ca asta să ducă automat la respingerea proiectului.

Când va începe implementarea proiectelor?

Conform normelor de aplicare ale programului, ”termenul limită de semnare a acordurilor de finanțare este 28 iunie al anului în care a fost acceptat de principiu la finanțare pentru dosarele admise în buget și 15 noiembrie al anului în care a fost acceptat de principiu la finanțare pentru dosarele admise în afara bugetului și care intră la finanțare în urma eliberării de buget”.

Cu alte cuvinte, se introduc două perioade diferite de implementare:

  • Pentru primele 10.000 de proiecte, pentru care există alocare bugetară, implementarea se va desfășura începând cu 29 Iunie 2019 până cel târziu 28 iunie 2020.
  • Pentru proiectele aflate pe lista de așteptare, implementarea se va desfășura în intervalul 16 Noiembrie 2019 – 15 Noiembrie 2020. Aceasta în măsura în care vor exista renunțări din rândul primelor 10.000 de proiecte selectate

Câți beneficiari renunță la proiect pe parcursul implementării?

Din experiența primei ediții a programului Start Up Nation, știm că din cele 8.444 de acorduri semnate au fost implementate 7.159 de proiecte, respectiv 84,78%. Din păcate însă, ”eliberarea” unui loc pentru un beneficiar aflat pe lista de așteptare presupune ca unul dintre cei care au semnat acordul de finanțare să transmită în mod oficial o cerere de renunțare la proiect, fapt care se întâmplă în foate puține cazuri. Cum programul prevede sancțiuni minime pentru cei care nu anunță că nu mai doresc implementarea proiectului (începând cu 2019, excluderea de la finanțare), mulți beneficiari nu acordă importanță acestui aspect. Așa s-a ajuns ca în 2018, de exemplu, reprezentanții AIPPIMM să contacteze beneficiarii ca să îi întrebe dacă mai doresc implementarea proiectului.

Lipsa unei ”renunțări” oficiale la proiect îi afectează exact pe cei de pe lista de așteptare – fără o notificare, până pe 28 Iunie 2020 cele 10.000 de locuri sunt ocupate.

Concluzii

Din informațiile de mai sus, concluzionăm că proiectele cu mai puțin de 4 angajați nu au șanse să obțină finanțare. Realist vorbind, în procesul de evaluare nu vor fi eliminate atât de multe proiecte, pentru că programul nu prevede criterii de evaluare de natură calitativă. Se verifică doar concordanța unor informații cu niște norme. Chiar dacă, prin absurd, proiectele cu 3 angajați ar avea o șansă, ele ar putea cel mult să se regăsească pe o listă de așteptare.

Pentru Start Up Nation 2018, jocurile sunt deja făcute. Sperăm totuși că experiența acestei ediții, și a problemelor pe care grila de evaluare le generează și le va genera în viitor, se vor regăsi în următoarele ediții ale programului. Dacă vor mai exista!

Start Up Nation – încotro

Lasă un comentariu