În 2019, Start-Up Nation n-a mai apucat să fie lansat înainte de schimbările politice. Zvonurile privind iminenta sa lansare au fost alimentate de declarațiile reprezentanților Ministerului pentru Mediul de Afaceri. Toți antreprenorii aflați la început de drum așteptau o gură de oxigen, care s-a amânat pentru 2020.

Până la acest moment, nu se știe când va avea loc Start Up Nation 2020. Există o declarație a ministrului de resort care confirmă alocarea bugetară pentru ărogram și în 2020, dar nu se cunosc condițiile de obținere a finanțării. Mai mult, se pare că în acest an vor fi finanțate mai puține proiecte (în jur de 1100). Prin urmare, e bine să fii prudent atunci când există atât de multe necunoscute.

Antreprenorii sunt nerăbdători, pe bună dreptate, să acceseze noi finanțări. În fiecare săptămână primim întrebări bazate pe zvonuri, care de care mai năstrușnice. Am pregătit mai jos o listă cu ce trebuie să știi și, mai ales cu ce bine și ce nu e bine să faci în așteptarea veștilor despre Start Up Nation 2020.

Documentează-te!

Când se va redeschide Start Up Nation, vei avea la dispoziție aproximativ o lună și jumătate pentru depunerea proiectului. Dacă ai o idee clară de afaceri, la care te-ai gândit bine, ai timp suficient să pregătești planul de afaceri și să depui cererea de finanțare. Dacă încă nu știi încă exact ce vrei, profită de această perioadă de incertitudine pentru a te documenta în amănunt!

  • Interesează-te de concurență! Poți căuta informații online sau offline. INS, Registrul Comerțului sau platformele care oferă detalii despre companii sunt un bun punct de pornire pentru documentare. Dacă vizezi o anumită localitate sau o anumită zonă pentru afacerea ta, informează-te cu privire la concurență! Atenție: în cadrul Start Up Nation 2017 și 2018 s-au deschis peste 15.000 de firme. Este foarte posibil ca în domeniul tău de activitate să ai deja o concurență serioasă.
  • Cere oferte de la furnizori! Achiziția echipamentelor pentru afacerea ta reprezintă cea mai importantă parte a bugetului prin care justifici nevoia de finanțare. Nu există moment mai bun să faci o listă cu echipamentele necesare și cu potențialii furnizori. Nu te mulțumi să identifici furnizorii – sună-i sau scrie-le și cere oferte! Acestea îți vor fi de folos când vei depune proiectul. Astfel, reduci riscul ca evaluatorii să ceară clarificări pentru valoarea anumitor echipamente.
  • Studiază piața muncii! Cea mai mare problemă cu care se confruntă antreprenorii români în momentul de față este criza forței de muncă. Nu te grăbi să îți asumi prin Start Up Nation că vei angaja 2, 3 sau 5 persoane. Ar fi bine mai întâi să afli care e situația forței de muncă în domeniul și în localitatea pe care le vizezi. Intră pe platformele de recrutare (Bestjobs, Ejobs, etc.), filtrează anunțurile după tipul jobului și localitate și vezi câte anunțuri active există. Verifică și cât sunt de vechi. Cu cât mai multe și mai vechi, cu atât e un semn că vei avea probleme să găsești angajați competenți.

Fă-ți bine calculele!

Start Up Nation este o oportunitate să îți deschizi o afacere, însă nu trebuie să accesezi o finanțare cu orice preț. Fiecare afacere are un prag de rentabilitate. Nu e același lucru să angajezi 2 sau 5 oameni. Pentru 2020, nu știm încă regulile pentru obținerea finanțării. În 2018, aceste reguli s-au schimbat pe ultima sută de metri, pentru a stimula angajarea a cât mai multor persoane. Prin urmare, fă niște calcule de rentabilitate! În momentul în care se va anunța lansarea programului, e mai bine să iei o decizie informată și să nu îți asumi riscuri prea mari. Ce trebuie să ai în vedere:

  • Veniturile, respectiv prețul pentru produsele/serviciile tale. Estimează și un volum al vânzărilor și încearcă să fii realist! Cifra de afaceri ”umflată” din pix nu te va ajuta când, de dragul Start Up Nation, va trebui să plătești 6 salarii lunar.
  • Cheltuielile: salarii, materie primă, chirie. Nu uita că va trebui să angajezi persoane cu normă întreagă. Salariul minim pe economie e diferențiat: 2.080 lei pentru cei până la studii medii (inclusiv), 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare și 3.000 lei pentru cei care lucrează în construcții. Dacă nu știi cât datorezi lunar statului pentru plata contribuțiilor sociale, găsești online aici sau aici un calculator pentru salariu net și taxe.

Înainte ca Start Up Nation 2020 să se lanseze, ar trebui să știi cât de mult poți risca ca să obții finanțare. Din veniturile pe care le ai, poți suporta cheltuielile cu încă un angajat? Dar cu doi, trei, patru (sau câți va fi nevoie pentru a atinge un punctaj competitiv)? Poți suporta costurile unui credit bancar? Ai un capital pe care te poți baza, independent de finanțarea prin Start Up Nation?

Nu te grăbi să înființezi firma!

Dacă nu ai deja o firmă deschisă, nu te grăbi să faci asta. Nu știm încă spre ce regiuni ale tării vor merge banii. Te-ai putea trezi că județul ales a fost exclus de la finanțare, așa cum s-a întâmplat cu județul Cluj în 2018. Pe de altă parte, dacă ești din Cluj sau București, primește cu rezervă zvonurile că aceste județe vor fi din nou eligibile. Nu există încă nicio infomație oficială în acest sens. Declarațiile reprezentanților Ministerului se bat cap în cap.

În plus, durează semnificativ mai mult să muți o firmă dintr-un județ în altul, decât să o înființezi de la zero!

Nu angaja cheltuieli înainte de lansarea oficială a Start Up Nation 2020!

Dacă ai firma deja înființată, vei fi tentat să te pregătești din timp și să începi să faci cheltuieli. Înainte să închiriezi un spațiu sau să angajezi un consultant, ia în calcul faptul că Start Up Nation 2019 s-ar putea lansa într-o formă care te dezavantajează. Dacă finațarea e doar un bonus pentru tine și ai face investiția oricum, atunci poți începe să faci cheltuieli. În caz contrar, fii precaut! Toate au un timp al lor.

Sperăm că sfaturile de mai sus îți sunt de folos. Noi credem că informația e făcută să circule, deci până la noi date oficiale îți stăm la dispoziție în mod gratuit pentru întrebări și nelămuriri.

În perioada următoare, vom lansa și un serviciu special gândit pentru antreprenorii interesați de Start Up Nation 2020 care sunt obișnuiți să rezolve multe lucruri în mișcare. Va fi simplu și la îndemână să-ți lămurești toate nedumeririle!

Până atunci, ne poți scrie pe Facebook, pe WhatsApp sau folosind formularul de contact de aici.

 

START UP NATION 2020 – now we wait…

Un comentariu la „START UP NATION 2020 – now we wait…

Lasă un comentariu