În anul 2018, antreprenorii din București au avut o supriză neplăcută. Noua grilă de evaluare i-a scos complet din joc în cadrul programului Start Up Nation, deși în anul 2017 cele mai multe proiecte au fost depuse în regiunea București-Ilfov. La nivelul Capitalei a rămas deci o mare nevoie de finanțare, mai ales ca fondurile europene finanțează foarte rar firmele din București. Reacția Primăriei Municipiului București la această situație a fost crearea programului START UP CITY. Acesta este un frate bucureștean al START UP NATION, dar cu reguli ușor diferite. Vă prezentăm pe scurt criteriile de acces pentru acest nou program, precum și diferențele față de Start Up Nation.
Eligibilitate
În cadrul programului Start Up City pot aplica pentru finanțare firmele create începând cu 1 ianuarie 2019. Acestea trebuie să aibă sediul social, cât și punctul de lucru unde se va implementa proiectul pe raza Municipiului București. Pentru antreprenorii bucureșteni rămași pe dinafara Start Up Nation 2018, vestea proastă e că nu vor putea aplica cu firmele pe care le dețin. Cel mai probabil, vor fi nevoiți să le închidă pe acestea și să deschidă unele noi. Firmele vor trebui să rămână în Municipiul București (sediu social și punct de lucru) pe toata durata implementării (1 an) și a monitorizării (3 ani). De asemenea, spre deosebire de Start Up Nation, la Start Up City nu pot aplica antreprenorii care mai dețin o microîntreprindere cu același obiect de activitate.
Condiții pentru obținerea finanțării
Finanțarea acordată este de 50.000 euro, reprezentând maxim 90% din valoarea proiectului, inclusiv TVA (pentru firmele neplătitoare de TVA). Ca și la Start Up Nation, antreprenorii au obligația creării a cel puțin unui loc de muncă cu normă întreagă, pe durată nedeterminată.
Cheltuieli eligibile
Lista cheltuielilor eligibile este foarte asemănătoare cu cea a Start Up Nation: echipamente tehnologice, mijloace de transport, mobilier, salarii, utilități, chirii, software. În plus față de fratele mai mare, în cadrul Start Up City se introduce și o cheltuială obligatorie pentru cursuri de dezvoltarea abilităților antreprenoriale.
Procedura de evaluare
Evaluarea proiectelor se va realiza în 3 etape: evaluare administrativă, evaluare tehnico-economică și interviu. În etapa de evaluare tehnico-economică vor fi selectate în vederea interviului 250 de firme, urmând ca în final să fie finanțate 200 dintre acestea.
La punctaj egal, departajarea se va face după:
- nivelul contribuției proprii;
- ponderea investiției în echipamente;
- punctajul obținut la criteriul ”calitatea planului de afaceri”;
- punctajul obținut la criteriul 1.5;
- data și ora inscrierii.
Selecția finală se va face pe baza punctajului cumulat, obținut la evaluarea tehnico-economică și la interviu (B+C). La punctaj egal, departajarea se va face funcție de punctajul obținut la interviu, urmat de criteriile de departajare din faza B.
Obținerea finanțării
Acordurile de finanțare vor fi semnate până pe data de 30 Septembrie 2019, iar implementarea planului de afaceri se va face până pe 30 septembrie 2020. Programul Start Up City permite solicitarea unui avans de 30% din valoarea finanțării. Acest avans poate fi solicitat în maxim 3 luni de la semnarea contractului de finanțare. Decontarea cheltuielor se poate face în:
- 3 tranșe: avans + 2 rambursări/plăți;
- 2 tranșe: rambursare/plată.
Cu excepția grilei de evaluare, procedura de implementare pentru programul Start Up City este foarte asemănătoare cu cea a Start Up Nation. Antreprenorii bucureșteni care s-au pregătit deja pentru programul de anul trecut ar trebui deci să poată face ușor trecerea la noul program, în special în ceea ce privește criteriile de eligibilitate. Merită totuși menționat că planul de afaceri este diferit de cel de la Start Up Nation.
Schema de ajutor de minimis Start Up City este în consultare publică timp de 45 de zile, urmând să fie apoi supusă aprobării Consiliului General. Drept urmare, programul s-ar putea lansa cel mai devreme începând cu luna Mai 2019.