Comunicat de presă cu ocazia lansării volumului Povești din bătrâni

Lansarea volumului „Povești din Bătrâni” la Perișani

Pe 12 noiembrie 2024, Business Teorema a organizat în comuna Perișani lansarea volumului „Povești din Bătrâni”, o culegere de istorii și amintiri din Țara Loviștei, realizată în parteneriat cu Școala Gimnazială Perișani. Evenimentul a reunit oficialități locale, reprezentanți ai școlii, locuitori și membri ai echipei de proiect, iar 1.100 de exemplare ale cărții au fost distribuite gratuit în comunitate. În semn de recunoștință, fiecare persoană intervievată pentru volum a primit un premiu simbolic.

Proiectul, coordonat de scriitorii Tudor Călin Zarojanu, Marian Coman și Robert Antonescu, a inclus o serie de activități educative adresate elevilor din comună. În lunile mai și iunie 2024, cei 30 de elevi participanți au avut ocazia să ia parte la ateliere de jurnalism, susținute de cei doi scriitori, în cadrul cărora au învățat tehnici de intervievare, structuri narative și metode de editare a textelor. După sesiunea de pregătire, elevii au colectat poveștile bătrânilor din satele comunei, iar materialele transcrise au fost ulterior pregătite pentru publicare sub îndrumarea coordonatorilor proiectului.

Povești din Bătrâni” surprinde nu doar istoria locală, ci și schimbările prin care comunitatea a trecut de-a lungul decadelor. Seniorii intervievați au împărtășit amintiri despre viața tradițională din zonă, despre adaptările aduse de progresul tehnologic și despre felul în care tinerii de astăzi se raportează la obiceiurile vechi. Volumul adună, astfel, o colecție de mărturii valoroase, menite să păstreze identitatea locală și să încurajeze dialogul între generații.

În luna mai, am început implementarea proiectului Povești din bătrâni, produs de Business Teorema în parteneriat cu Școala Profesională Perișani și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea II/2024.

Proiectul își propune să mobilizeze 30 de elevi din comuna Perișani, județul Vâlcea, să deprindă tehnici de jurnalism și editare de text. Scopul proiectului este culegerea unor povești și amintiri ale bătrânilor din zona Perișani (comună care cuprinde 8 sate: Mlăceni, Perișani, Pripoare, Băiașu, Poiana, Surdoiu, Spinu și Podeni). Poveștile vor fi înregistrate de elevii participanți cu ajutorul unor reportofoane achiziționate în cadrul proiectului, transcrise și predate scriitorilor Tudor Călin Zarojanu și Marian Coman. Aceștia coordonează două ateliere de jurnalism și tehnici specifice editării de text, în cadrul cărora copiii participanți vor deprinde minime cunoștințe necesare pregătirii pentru tipar a poveștilor culese.

Rezultatul este un volum de povești și amintiri din Țara Loviștei, care va fi lansat la Perișani și distribuit gratuit în sânul comunității locale.

Comunicat de presă despre lansarea proiectului

30 de elevi din Perișani, Vâlcea culeg povești de la bătrânii din satele comunei și vor publica o antologie de povestiri

Scopul proiectului Povești din bătrâni, implementat de Business Teorema și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, este mobilizarea elevilor din comuna Perișani (cu satele Băiașu, Mlăceni, Perișani, Podeni, Poiana, Pripoare, Spinu și Surdoiu) în păstrarea unei arhive cu povești și amintiri ale bunicilor și străbunicilor lor. Școala Gimnazială Perișani este partener al proiectului și contribuie cu resurse umane (profesori coordonatori) la buna desfășurare a activităților.

Activitățile proiectului sunt: susținerea a două ateliere, pe durata a 4 zile (25, 26 mai și 1, 2 iunie), de către scriitorii Tudor Călin Zarojanu și Marian Coman. Elevii participanți vor deprinde tehnici de interviu, cunoștințe de redactare a unui text jurnalistic, structuri narative, stil și prezentare a unor personaje și evenimente. Elevii vor primi apoi un reportofon și vor înregistra, pe perioada vacanței de vară, povești și amintiri ale bunicilor sau altor seniori din comunitate. Elevii vor transcrie poveștile culese, le vor edita sub îndrumarea unor profesori coordonatori de la Școala Perișani, apoi le vor preda celor doi scriitori, care vor lua deciziile finale cu privire la forma, stilul și ordinea textelor, înainte de publicare.

Produsul final este o antologia Povești din bătrâni, care își propune să surprindă istoria locurilor și felul în care comunitatea s-a adaptat la regimuri de viață diferite, impuse de schimbările istorice. În comuna Perișani trăiesc încă bătrâni care erau preșcolari la sfârșitul războiului și au trecut prin comunism, revoluție și adaptarea la democrație, fără să părăsească Țara Loviștei. Au rămas între munți și au păstrat ritmul de viețuire pe care l-au învățat de la bătrânii lor: creșterea oilor și vitelor, fânul, culesul prunelor.

De la o vreme, progresul tehnologic a schimbat radical unele mecanisme de viețuire. Ciobanii au astăzi telefon inteligent, asfaltul urcă până în ultimul sau de pe munte, iar multe din mâncărurile, hainele sau alte obiecte care se făceau în casă acum se cumpără de la super-marketul din sat. Mai mult, obiceiurile și tradițiile comunității sunt tot mai rar păstrate de tineri, de la colindele de sărbători până la munca de peste vară, când încă se mai făcea clacă prin vecini. Acum, tinerii preferă tot mai des orașul.

Proiectul Povești din bătrâni se bazează pe adevărul că o comunitate de oameni nu poate trăi fără povești, fără un bagaj oral sau scris de amintiri și interpretări ale vieții, într-un interval istoric. De aceea, Business Teorema și Școala Gimnazială Perișani colaborează în cadrul acestui proiect pentru a recupera și arhiva un tezaur valoros de amintiri din Țara Loviștei, pe care comunitatea locală îl va putea citi la sfârșit de toamnă, adunat în paginile unei cărți scrise de proprii nepoți.

Proiectul poate fi urmărit pe pagina de Facebook Business Teorema și pe site-ul https://www.businessteorema.eu/. Contact: Ada Popescu – manager de proiect; ada@businessteorema.eu; office@businessteorema.eu.

 

Proiectul Povești din bătrâni este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în sesiunea II/2024. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Preluări comunicat de presă:

Mediafax

Zile și nopți

Astăzi.ro

Știrilepescurt.ro

Știridinsurse.ro