Din punct de vedere al finanțărilor nerambursabile, noul an a început prost. Cel puțin pentru producătorii de film, care așteptau de un an fonduri de la Ministerul Culturii, prin PNRR. Pe 3 ianuarie, Ministerul Culturii a anunțat reluarea apelului de proiecte privind digitalizarea producției și distribuției de filme. Acest apel, parte componentă a PNRR, promitea în IANUARIE 2023 o finanțare de până la 100.000 Euro pentru fiecare producător de film participant. Bugetul era mic – 4 milioane de Euro, plus un milion de rezervă. Totuși, apelul a fost primit cu entuziasm de producătorii de film. Peste 200 de proiecte au fost depuse în timp record (data și ora depunerii garantau practic finanțarea, o dată îndeplinite condițiile de eligibilitate).

Povestea este amuzantă, dar nu pentru aplicanți…

Entuziasmul inițial

Apelul era intitulat Sprijinirea inițiativelor culturale de accelerare a digitalizării producției și distribuției de filme din cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă al României, Pilonul IV, Componenta 11, Investiția 7. Bugetul total prevăzut era de 5 milioane EURO. Urmau să fie finanțate 40 de proiecte (cu câte maximum 100.000 EURO). Ministerul aloca 1 milioan de EURO „care să permită susținerea suplimentară a cel puțin încă 10 entități.” Apelurile de proiecte au fost depuse în perioada 30 ianuarie 2023 – 23 martie 2023. Întrucât apelul a fost organizat în sistem „primul venit, primul servit”, la deschiderea platformei online au fost depuse peste 100 de proiecte în câteva minute. Ulterior, numărul total al deponenților a ajuns în jur de 200.

Micii producători de film au început să aștepte fondurile care urmau să le permită achiziționarea unor echipamente de producție și post-producție în valoare de maximum 100.000 EURO. Este o sumă relativ mică pentru industrie, dar importantă pentru un studio de producție mic sau mediu. Lunile au trecut, iar veștile despre finanțare nu veneau. Întrebați despre stadiul implementării, cei de la Autoritatea de Management răspundeau imperturbabili că evaluarea și contractarea decurge conform calendarului. Prin urmare, beneficiarii urmau să semneze contractele până cel târziu la data de 31 octombrie 2023.

Frână

După depunerea proiectelor, accelerarea s-a transformat brusc în frână.

La mijlocul lunii octombrie 2023 însă, cu puține săptămâni înaintea termenului limită, surpriză! Ministerul Culturii a publicat în consultare publică un proiect de ordin de ministru care propunea modificarea ghidului solicitantului. Mai precis, prelungirea calendarului de implementare până la data de 31 decembrie 2023. Întrebat de consultanți despre motivul acestei prelungiri, Ministerul a răspuns că modificarea calendarului estimativ a fost determinată de constatarea unor erori materiale în descrierea țintei și jalonului aferente Investiției I.7. Asta însemna că era ceva greșit în documentația apelului, în relație cu Comisia Europeană.

În același timp, reprezentanții Ministerului asigurau totuși că apelul se află în etapa de evaluare și slecție a proiectelor, conform calendarului afișat pe website-ul instituției.

Îngrijorarea și frustrarea beneficiarilor în legătură cu această întârziere era motivată de situația volatilă a echipamentelor și prețurilor în industria de film. Camerele de filmat, stațiile de montaj, abonamentele la software de editare video și alte produse sau servicii asociate suferă modificări de preț de la o lună la alta. Prin urmare, un plan de investiții conceput în ianuarie 2023 poate fi complet depășit în decembrie 2023. Situația era frustrantă în primul rând pentru că echipamentele trecute în lista de cheltuieli erau în mare parte deja perimate și trebuia modificate. But wait…

Ministerul Culturii nu a reușit să respecte nici noul calendar, modificat în urma constatării  unei erori materiale în descrierea țintei și jalonului aferente Investiției I.7. Îi luase 6 luni de zile să constate asta! Pe 29 noiembrie 2023, a apărut un nou proiect de ordin de ministru în consultare publică. Prin acest nou ordin, calendarul de implementare se modifica din nou. Proiectele urmau să fie implementate până cel târziu la data de 31 martie 2024. Ordinul de ministru propriu-zis nu a mai apărut însă…

Refacerea apelului PNRR I7

Pe data de 3 ianuarie, în schimb, am aflat că nu trebuie să ne mai facem griji. Accelerarea urmează să fie reaccelerată, apelul de proiecte se reface cu totul! Motivul este explicat cu maximă claritate în comunicatul Ministerului Culturii:

„Relansarea apelului de proiecte „Sprijinirea inițiativelor culturale de accelerare a digitalizării producției și distribuției de filme‟ este o măsură ce decurge din necesitatea protejării intereselor potențialilor beneficiari, care au depus cereri de finanțare în cadrul apelului de proiecte lansat în perioada 30 ianuarie – 23 martie 2023, prin evitarea unor consecințe cu impact financiar generate de riscul obligativității returnării ajutorului de minimis primit de către beneficiari, ca urmare a constatării de nereguli de către Coordonatorul Național (CN), ulterior semnării contractelor de finanțare.”

În limba română, asta înseamnă că semnarea contractelor în cadrul formal stabilit de Minister ar fi condus la solicitarea Comisiei Europene de returnare fondurilor! Adică, și mai pe românește: documentația apelului a fost greșit întocmită de Ministerul Culturii, care astfel a ratat complet posibilitatea implementării apelului de proiecte.

Nu putem încheia acest prim articol din 2024 decât printr-o urare. Fie ca în noul an instituțiile statului care se ocupă de finanțări europene să-și facă treaba!

La mulți ani!

Ministerul Culturii pune frână accelerării digitalizării industriei de film

Lasă un comentariu