Cauți granturi pentru IMM afectate de COVID-19? Știm. La finalul verii, telefoanele noastre s-au încins și notificările de emailuri și mesaje au început să țârâie. Marea majoritate conțineau întrebări venite de la antreprenorii interesați de finanțările anunțate de Guvernul României. Nu avem răspuns la toate, avem o mulțime de necunoscute. Totuși, încercăm să-ți răspundem la cele mai frecvente întrebări primite. La finalul articolului, am făcut o listă a întrebărilor rămase până acum fără răspuns. TDe asemenea, vom actualiza articolul pe măsură ce vom avea mai multe informații despre granturile pentru IMM.
1. Câte feluri de granturi pentru IMM există?
În luna August 2020, Guvernul României a publicat două acte normative de interes pentru antreprenori. O.U.G 130/2020 definește granturile pentru firmele afectate de COVID-19. H.G. 677/19.08.2020 introduce noțiunea de granturi pentru digitalizarea firmelor.
O.U.G 130/2020 vorbește despre 3 tipuri de granturi:
· Microgranturi de 2.000 euro pentru firmele fără angajați;
· Granturi pentru capital de lucru, în valoare de 15% din cifra de afaceri pe 2019;
· Granturi pentru investiții, cu o valoare cuprinsă între minim 50.000 euro și maxim 200.000 euro.
H.G. 677/19.08.2020 cuprinde două tipuri de granturi:
· Granturi pentru digitalizarea firmelor non-IT;
· Granturi pentru firmele de IT.
2. Orice firmă poate aplica pentru aceste granturi?
De principiu, da, orice firmă poate aplica pentru aceste granturi. Există însă următoarele restricții:
· Pentru microgranturi, trebuie ca firmele să nu aibă angajați la 31.12.2019 (conform bilanțului);
· Granturile pentru capital de lucru se acordă DOAR firmelor care dețin Certificat pentru situații de urgență. Certificatul se mai poate obține aici până pe data de 15 Septembrie 2020, iar eliberarea lui se face ușor, rapid și mai ales, GRATUIT.
· Granturile pentru investiții sunt disponibile pentru firme din aproape orice domeniu, însă acordarea finanțării se face pe baza unei grile de punctaj, ceea ce înseamnă că nu orice proiect poate fi și competitiv.
Pentru toate cele trei tipuri de granturi de mai sus există și o listă de coduri CAEN eligibile, aceasta fiind diferită de la un grant la altul.
3. ONG-urile pot solicita finanțare?
Din păcate, ONG-urile sunt excluse pentru toate tipurile de granturi, CU EXCEPȚIA microgranturilor de 2.000 euro. Pentru aceste organizații, încă sunt deschise apeluri de proiecte în cadrul Active Citizens Fund. Acestea nu pot satisface decât parțial nevoia de finanțare.
4. Granturile pot fi cumulate?
Există coduri CAEN care sunt eligibile atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții. Drept urmare, este posibilă cumularea granturilor. Aceasta depinde însă și de situația fiecărei firme în parte.
De asemenea, granturile sunt compatibile și cu IMM INVEST. Fiecare finanțare trebuie abordată ca un proiect distinct (nu se poate finanța aceeași cheltuială din mai multe surse). De asemenea, linia de credit acordată prin IMM INVEST nu poate fi folosită pentru acoperirea contribuției proprii la capital de lucru (15%) sau investiții (30%).
5. Ce cheltuieli se pot finanța?
Pentru microgranturi și capital de lucru, orice cheltuială care are legătură cu activitarea curentă a firmei poate fi decontată. Inclusiv datoriile către furnizori sau bugetul de stat. Pentru granturile de investiții există o listă de cheltuieli eligibile.
6. Care e contribuția proprie la proiect a firmei și cum se calculează?
Pentru microgranturile de 2.000 euro, nu există contribuție proprie.
Pentru capital de lucru, contribuția proprie a solicitantului e 15%.
Pentru granturile de investiții, contribuția proprie minimă la proiect este de 30% pentru proiectele implementate în București-Ilfov și 15% pentru restul proiectelor. În cazul acestor proiecte, atenție la grila de evaluare! Pe baza acesteia se acordă punctaj suplimentar pentru valoarea contibuției proprii. Așa se face ca, pentru un punctaj maxim, contribuția proprie să ajungă la 45% în București-Ilfov și 35% în restul tării. Concurența va fi mare, așa că fiecare punct contează!
În ceea ce privește modul de calcul al contribuției proprii, ea se adaugă întotdeauna grantului acordat. La un grant de 50.000 euro, contribuția proprie de 15% reprezintă 8.823 euro (50.000 x 100/85).
7. Care sunt criteriile de selecție a proiectelor?
Pentru microgranturi și capital de lucru, proiectele se vor selecta în sistem primul venit – primul servit. Asta înseamă că procedura de aplicare va fi relativ simplă, iar diferența o va face rapiditatea. Pentru ziua depunerii, nu putem recomanda decât o rețea de Internet stabilă și… perseverență! Nu uita că și platforma IMM INVEST s-a blocat în prima zi de depunere a cererilor!
Granturile IMM pentru investiții se acordă pe bază de punctaj. Cum concurența va fi mare, orice punct în plus va conta. Primul criteriu important este contribuția proprie (30 de puncte). Al doilea este raportul dintre finanțarea acordată și profitul pe 2019 al firmei (30 puncte). Există și un criteriu legat de rata internă de rentabilitate a investiției (25 puncte). Acesta este un indicator foarte tehnic și dificil de calculat. O veste bună este că există discuții pentru eliminarea lui.
8. Când se vor deschide liniile de finanțare?
În ciuda zvonurilor lansate pe piață, nu cunoaștem încă data începând cu care antreprenorii vor putea solicita finanțare. Ce știm cu certitudine este că Ministerul Economiei, care va gestiona aceste granturi pentru IMM, trebuie la rândul lui să solicite banii necesari de la Ministerul Fondurilor Europene. Acest transfer de fonduri nu se realizează simplu. El presupune ca Ministerul Economiei să aplice, în calitate de solicitant unic, pentru finanțare de la Ministerul Fondurilor. Urmează ca, după semnarea contractului de finanțare, să distribuie mai departe banii către antreprenori.
Termenele impuse de orice fel de proiect european încetinesc demararea efectivă a programelor de finanțare. Aceasta face ca depunerile pentru antreprenori să nu fie probabile mai devreme de Octombrie 2020.
CE NU ȘTIU CONSULTANȚII DESPRE ACESTE FINANȚĂRI
S-ar putea să auziți tot felul de promisiuni despre cum vor arăta ghidurile finale ale acestor granturi pentru IMM. Realitatea este că în acest moment nici consultanții nu știu totul. Noi nu ne ferim să recunoaștem asta. Tocmai de aceea, lăsăm mai jos o listă de întrebări la care și noi căutăm răspuns:
· Microgranturile se pot acorda oricărui SRL fără angajați la 31.12.2019? Conform formulării din O.U.G 130/2020, reiese că lista codurilor CAEN este aplicabilă doar… ONG-urilor cu activitate economică.
· Care este vechimea cheltuielilor care vor putea fi decontate prin granturile pentru capital de lucru? De exemplu datoriile către bugetul de stat, trebuie să fie aferente unei anumite perioade?
· Care sunt plafoanele de decontare a cheltuielilor pentru granturile de investiții? Sunt eligibile terenuri, construcții, în orice procent din proiect? Este eligibila consultanța și, dacă da, în ce cuantum?
· Este eligibila investiția într-un domeniu de activitate nou (diversificarea activității)?
· Care este contribuția proprie a firmelor la granturile pentru digitalizare?
· Ce cheltuieli vor putea deconta firmele pe granturile pentru digitalizare?