În primăvara lui 2020, eram pregătiți și nerăbdători să discutăm despre finanțări pentru IMM. Pe multe dintre ele le-am inventariat aici. Unele dintre programele anunțate pentru 2020 au mers înainte fără să fie afectate de epidemia COVID-19. Altele, însă, au avut de suferit, la fel ca multe business-uri care se uită acum spre autorități pentru a ieși din impas.

Săptămâna trecută, Guvernul a publicat criteriile de evaluare pentru obținerea finanțărilor adresate IMM-urilor. Au fost anunțate, de asemenea, domeniile pentru care se acordă finanțări. Pe data de 10 August 2020, a fost publicat și Ghidul care va permite Ministerului Economiei să obțină finanțare prin Programul Operațional Competitivitate. Acest pas este necesar pentru ca finanțările efective să ajungă la beneficiarii finali.

Care este mecanismul acestor finanțări pentru IMM-uri?

IMM-urile aflate în dificultate din cauza pandemiei COVID-19 nu obțin finanțare direct din fonduri europene. Ministerul Economiei accesează finanțarea de la UE și redistribuie mai departe banii către beneficiarii selectați. Mecanismul este relevant în contextul în care Ghidul prin care Ministerul Economiei va obține finanțarea este în consultare până pe 24 August. Asta înseamnă că nu putem vorbi de un calendar prea optimist, cel puțin pentru moment.

Finanțările acordate sunt de 3 tipuri:

  1. Microgranturi de 2.000 euro pentru firmele fără angajați în 2019;
  2. Granturi de tip capital de lucru, pentru firmele din anumite domenii afectate de pandemia de COVID-19. Acestea trebuie să poată prezenta un Certificat pentru Situații de Urgență.
  3. Granturi pentru investiții.

Microgranturile

Sunt forma cea mai simplă de finanțare, venind ca un ajutor pentru antreprenorii care au venituri doar din dividende și nu au angajați.

Granturile pentru capital de lucru

Sunt gândite tot ca finanțări pentru IMM-urile afectate de pandemie. Se adresează firmelor care doresc să își reia activitatea, dar nu neapărat să o dezvolte.

Granturile pentru investiții

Sunt o formă mai complexă de finanțare. Acestea se adresează firmelor cu o anumită situație financiară și se acordă în baza unei grile de evaluare, nu în sistem „primul venit, primul servit.”

Am făcut o analiză comparativă a celor 3 tipuri de granturi, pentru o înțelegere mai ușoară a specificului fiecăruia dintre ele. Mai întâi însă, două cuvinte despre calendarul de lansare: Ministerul Economiei trebuie să acceseze într-o primă fază finanțarea de la Ministerul Fondurilor Europene. Acest proces este de durată, pentru că presupune parcurgerea unor etape birocratice. Prin urmare, estimăm lansarea apelurilor de proiecte de finanțări pentru IMM-uri nu mai devreme de finalul lunii Septembrie 2020.

Până atunci, beneficiarii care doresc să aplice pentru granturi pentru capital de lucru mai pot solicita, până pe 15 septembrie, Certificatul pentru Situații de Urgentă la adresa https://csu.prevenire.gov.ro/.

Tabel comparativ cu finanțări pentru IMM-uri disponibile în contextul pandemiei COVID-19:

MICROGRANTURIGRANTURI PENTRU CAPITAL DE LUCRUGRANTURI PENTRU INVESTITII
Valoare grant2.000 euroIMM-uri cu cifra de afaceri din 2019, cuprinsă între 5.000 – 13.500 euro2.000 euroMinim 50.000 euro
Maxim 200.000 euro
IMM-uri cu cifra de afaceri din 2019, cuprinsă între 13.501 – 1.000.000 euro15% din cifra de afaceri
IMM-uri cu cifra de afaceri din 2019 mai mare de 1.000.000 euroMaxim 150.000 euro
Cofinanțare015%30% București-Ilfov
15% restul regiunilor
Durata proiectului12 luni
Angajamente asumateInvestiţia trebuie să fie menţinută, funcțională și utilizată în regiunea beneficiară pentru minimum 3 ani de la efectuarea plății finale
Cheltuieli eligibileCapital de lucruCapital de lucru· Cheltuieli pentru amenajarea terenului
· Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului
· Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică
· Construcţii şi instalaţii
· Dotări (utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu si fara montaj)
· Cheltuieli cu activități de internaţionalizare
Criterii de evaluare Primul venit, primul servitPrimul venit, primul servit· Rata interna de rentabilitate
· valoarea contributiei proprii
· Raportul intre finanțarea solicitată și profitul din 2019
· Situația CAEN în soldul balanței comerciale
Finanțări pentru IMM-uri în contextul pandemiei COVID-19
Etichetat pe:                

2 comentarii la „Finanțări pentru IMM-uri în contextul pandemiei COVID-19

Lasă un comentariu